Talous

Brexit tiukentaa rajavalvontaa: Britanniasta tuleva ruoka, eläimet ja lannoitteet tarkastetaan Suomen rajalla tammikuusta alkaen

Ensi vuoden alusta alkaen Britannia poistuu EU:n sisämarkkinoilta ja muuttuu kolmanneksi maaksi. Tuontia EU:n alueelle koskevat samat vaatimukset kuin muitakin EU:n ulkopuolisia maita. Vientiehdoista päättää Britannia.
Jukka Pasonen
Britannian ero EU:sta vaikuttaa merkittävästi sekä tuontiin että vientiin.

EU alkaa kohdella Britanniaa kuin muitakin unionin ulkopuolisia maita ensi vuoden alusta alkaen. Britannian ero EU:sta vaikuttaa muun muassa eläinten ja eläimistä saatavien tuotteiden, elintarvikkeiden, kasvien ja kasvituotteiden sekä rehujen ja lannoitteiden tuonti- ja vientiehtoihin, Ruokavirasto muistuttaa.

Tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen Britanniasta Suomeen tuotavat eläimet ja niistä saatavat elintarvikkeet ja tuotteet tarkastetaan Suomen rajalla. Saman päivänä astuvat voimaan saarivaltiosta tuotavia kasveja, kasvituotteita sekä käytettyjä maa- ja metsätalouskoneita kolmansia maita koskevat vaatimukset. Puisen pakkausmateriaalin pitää olla ISPM15-standardin mukaan käsiteltyä.

Kaikki tuontilähetykset tarvitsevat kasvinterveystodistuksen ja kasvinterveydellisen tuloilmoituksen (CHED-PP) TracesNT-järjestelmässä. Kaikille istutettavaksi tarkoitetuille kasveille tehdään rajatarkastus. Vaatimukset koskevat niin yritysten kuin yksityisten ihmisten tuontia. Pohjois-Irlannin kanssa kasvikauppa jatkuu edelleen EU-säännöillä.

Britannian EU-lemmikkieläinpassi ei ole voimassa enää 1.1.2021 jälkeen. Pohjois-Irlannin osalta EU-lemmikkieläinpassit sen sijaan pysyvät voimassa.

Viennissä Britanniaan noudatetaan valtion kansallista lainsäädäntöä.

Elävien eläinten, eläimistä saatavien tuotteiden ja elintarvikkeiden viennissä muualle kuin Pohjois-Irlantiin, rajamuodollisuudet ja muut vaatimukset astuvat voimaan askel kerrallaan ensi vuoden aikana.

Tammikuun alusta alkaen määräykset koskevat korkean riskin tuotteita, eläviä eläimiä ja kalastustuotteita ja huhtikuun alusta lähtien muun muassa elintarvikkeita. EU-lainsäädännön lisäksi vietävien erien on täytettävä Britannian vaatimukset.

Vuoden alusta korkean riskin kasvien ja kasvituotteiden vienti edellyttää kasvinterveystodistusta, ennakkoilmoittamista ja tarkastuksia. Vaatimukset koskevat myös käytettyjä maa- ja metsätalouskoneita. Lisäksi puisen pakkausmateriaalin tulee olla ISPM15-standardin mukaan käsiteltyä.

Huhtikuusta lähtien kaikki säännellyt kasvituotteet pitää varustaa kasvinterveystodistuksella. Lisäksi kasviperäiset elintarvikkeet otetaan uusien vientikäytäntöjen piiriin.

Heinäkuusta alkaen kaikki muutokset ovat voimassa ja kaikkia tarkastuksen piiriin kuuluvia vientituotteita valvotaan saarivaltion rajatarkastusasemilla.

Ruokaviraston brexit-verkkosivut

Lue lisää

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata

Johnson: Tämän sukupolven ei pitäisi enää äänestää Skotlannin itsenäisyydestä

Erasmus-vaihto lakkaa Britannian osalta, mutta maahan jo rahoitettuja hankkeita on keväälle 2023 saakka

Skotlannin pääministeri: Haluamme liittyä takaisin EU:hun itsenäisenä valtiona