Talous

Uusiutuvan osuus energiankulutuksesta 37 prosenttia – metsähakkeen käyttö kasvoi

Päästöoikeuden hinnan nousu lisäsi uusiutuvaa energiaa sekä teknologinen kehitys tuulivoimaa.
Markku Vuorikari
Metsähakkeen käyttö kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia.

Uusiutuvan energian käytön osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli viime vuonna 37 prosenttia ja fossiilisen tuontienergian osuus 34 prosenttia, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön uusiutuvan energian toimialaraportista.

Puupolttoaineet ovat suurin kokonaisenergian kulutuksen energialähde 28 prosentin osuudella.

Metsähaketta kulutettiin energiantuotantoon viime vuonna yhteensä 8,15 miljoonaa kuutiota, kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Päästöoikeuden hinnan nousu lisäsi uusiutuvaa energiaa sekä teknologinen kehitys tuulivoimaa.

Päästöoikeuden hinta laski koronan vuoksi maaliskuun lopulla alle 15 euroon hiilidioksiditonnilta. Heinäkuussa ja syyskuussa hinta käväisi huipussaan 30 eurossa ja loppusyksyn aikana hinta on asettunut 28 euroon.

Tilastokeskuksen ennakon mukaan viime vuonna uusiutuvan energian yritysryhmien tuotannon bruttoarvo oli noin 5,3 miljardia euroa ja jalostusarvo vajaa 1,9 miljardia euroa. Uusiutuvan energian yrityksiä oli 1 200 ja toimipaikkoja 1 800, jotka työllistivät yhteensä lähes 6 000 henkilöä.

Uusiutuvan energian kokonaiskäytöstä yhteensä 74 prosenttia oli peräisin puuraaka-aineesta. 29 prosenttia oli teollisuuden ja energiantuotannon puunkäyttöä, 33 prosenttia muodostui metsäteollisuuden jäteliemien käytöstä sekä 12 prosenttia pienpuun käytöstä.

Vesivoiman osuus oli 9 prosenttia ja tuulivoima 4 prosenttia uusiutuvasta energiasta. Liikenteen uusiutuvan energian biopolttoaineita käytettiin 4 prosenttia, lämpöpumppujen tuottamaa energiaa 5 prosenttia, kierrätyspolttoaineiden bio-osuutta 3 prosenttia ja muuta bioenergiaa prosentin verran.

Tuulivoiman tuotantokustannus laskee teknologisen kehityksen ja voimalakoon kasvun vuoksi. Myös aurinkosähköinvestoinnit jatkavat kasvuaan, kun yritykset, maatilat ja kotitaloudet lisäävät edelleen investointeja aurinkoenergiaan.

Lue lisää

Ministeri Leppä tuontihakkeen tulvasta: "Tässä on iso kansallisten talkoiden paikka. Laitetaan metsien hoitorästit kuntoon ja kotimaista kattilaan"

Tuontihakkeen tulva vie hakeyrittäjiltä työt – turpeen polton vähenemisen piti potkaista metsähakkeen tuotanto kasvuun, mutta toisin on käynyt

Päästöoikeuden hinta on turpeen tuho

Uusiutuvan energian hankkeet lisääntyvät nopeasti Suomessa ja maailmalla – "Puhutaan aivan valtavista investoinneista"