Talous

Onko sukupolvenvaihdos tulossa ajankohtaiseksi korona-aikana? Juristi neuvoo yhden vinkin, jota erityisesti koronasta kärsineiden yritysten jatkajien kannattaa hyödyntää

Yrityksen arvo vaikuttaa siitä maksettavan veron määrään.
Johannes Tervo
Mikäli sukupolvenvaihdos tulee ajankohtaiseksi näin korona-aikana ja yrityksen toiminta on saanut iskua koronasta, asianajaja neuvoo odottamaan siihen saakka, että yrityksen tilinpäätös saadaan valmiiksi.

Yli 20 vuonna muun muassa sukupolvenvaihdosten parissa työskennellyt asianajaja kertoo vinkin, jota erityisesti koronasta kärsineiden yrityksen jatkajien kannattaa hyödyntää.

Mikäli sukupolvenvaihdos tulee ajankohtaiseksi näin korona-aikana ja yrityksen toiminta on saanut iskua koronasta, Eversheds-asianajotoimiston asianajaja Peter Salovaara neuvoo odottamaan siihen saakka, että yrityksen tilinpäätös saadaan valmiiksi.

"Kun seuraava tilinpäätös tehdään, yrityksen arvo voi olla matalampi kuin aiemmin", hän huomauttaa.

Neuvon taustalla on se, että yrityksen arvo vaikuttaa siitä maksettavan veron määrään. Jos siis haluaa päästä mahdollisimman kevyillä veroseuraamuksilla, on mahdollisesti fiksua odottaa tuoreen tilinpäätöksen valmistumista.

Tilinpäätös on tilikauden päätteeksi tehtävä laskelma, joka kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuustilanteen. Se perustuu yrityksen tilikauden kirjanpitoon.

Tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Yleensä tilikausi kestää kalenterivuoden eli se loppuu vuoden viimeisenä päivänä.

Lue lisää:

Tämän maatilan tulevaisuutta ei kahlittu syytingillä – sopimuksessa on ylipäätään hyvä noudattaa "aamutossusääntöä"

Perinnerakentamisen taito siirtyy sukupolvelta toiselle – "Pitkän ajan osaamista ei saa hävittää biotaloushuuman keskellä"

Metsätilasta luopuja: ole tasapuolinen mutta silti rohkea – asiantuntija antaa kolme vinkkiä onnistuneeseen sukupolvenvaihdokseen

Lue lisää

THL: Koronavirusrokotteen on Suomessa saanut yli 78  000 ihmistä

Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana – THL muistuttaa: Oikeus turvalliseen elämään ei aina toteudu

WHO: Britanniassa havaittu entistä tarttuvampi koronavirusmuunnos on levinnyt ainakin 60 maahan

Koronatunnelin päässä kajastava valo luo toivoa