Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Altian ja Arcuksen yrityskauppa suomalaisten kilpailuviranomaisten syyniin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto aloittaa yrityskaupan jatkokäsittelyn. Jatkokäsittelyssä tutkitaan estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomessa.
Johannes Tervo
Yrityskaupan jatkokäsittelyssä tutkitaan estääkö kauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomessa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) aloittaa Altia Oyj:n ja Arcus ASA:n yhdistävän yrityskaupan jatkokäsittelyn.

Yrityskaupan osapuolet ovat alkoholijuomayhtiöitä, jotka valmistavat, maahantuovat ja jakelevat pääasiassa väkeviä alkoholijuomia ja viinejä. Altia on suomalainen yhtiö, jonka toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin. Arcus on norjalainen yhtiö, joka toimii pääasiassa Pohjoismaissa ja Saksassa.

Virasto on ensimmäisen vaiheen selvityksissään kuullut kilpailijoita, asiakkaita ja tavarantoimittajia laajoin lausunto- ja selvityspyynnöin, kerrotaan tiedotteessa.

Viraston alustavien selvitysten perusteella osapuolten yhteenlasketut markkinaosuudet saattavat nousta varsin korkeiksi esimerkiksi tiettyjen alkoholijuomakategorioiden myynnissä Alkoon.

Virasto selvittää edelleen myös vaikutuksia alkoholijuomien myynnissä hotelli-, ravintola- ja catering-asiakkaille sekä verottomassa matkailijamyynnissä.

Jatkokäsittelyssä tutkitaan estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomessa. KKV voi jatkokäsittelyssä hyväksyä yrityskaupan sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai esittää, että markkinaoikeus kieltää kaupan.

Jatkokäsittely voi kestää enintään 69 työpäivää. Markkinaoikeus voi pidentää jatkokäsittelyaikaa korkeintaan 46 työpäivällä.

Yrityskauppa on ilmoitettu myös Ruotsin ja Norjan kilpailuviranomaisille, jotka ovat siirtäneet asian jatkokäsittelyyn.

KKV:n antamaan päätökseen sisältyy osapuolten liikesalaisuuksia. Päätös voidaan julkaista vasta sen jälkeen, kun liikesalaisuudet on poistettu eli noin kahden viikon kuluttua.

Lue lisää:

Altian yhtiökokous hyväksyi sulautumisen Arcuksen kanssa

Ruotsin kilpailuviranomainen siirtää Altian ja Arcuksen yhdistymisen jatkokäsittelyyn – kaikki päätösvaihtoehdot silti yhä mahdollisia

Altian ja Arcuksen yhdistyminen joutuu myös Norjassa tarkempaan syyniin

Lue lisää

KKV jatkaa Valion ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan kilpailuvaikutusten selvittämistä

Matti Tulokas ryhtyi oikeustaisteluun, kun hänen metsäänsä merkittiin mielivaltaisesti 67 hehtaaria "korkean suojeluarvon" -alueita: "Kyllä siinä meni vähän yöunetkin, kun vaikutus puukauppaan alkoi selvitä"

Altian liikevaihto ja kannattavuus paranivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

KKV hyväksyi Altian ja norjalaisen Arcuksen sulautumisen ehdollisena – Altia odottaa Norjan kilpailuviranomaisen päätöstä 20. toukokuuta mennessä