Talous

Pörssivuosi 2020 oli poikkeuksellinen – "Riskillä mennään ja jossain vaiheessa kupla puhkeaa"

Keskuspankkien elvytystoimet ja erilaiset koronatukipaketit olivat Nordnetin talousasiantuntijan Martin Paasin mukaan omiaan rauhoittamaan tilannetta viime kevään pörssiromahduksen jälkeen.
Gerd Altmann
Pörssivuosi 2020 oli turbulenttinen. Pörssi-indeksien arvot romahtivat keväällä koronaviruksen takia, mutta palautuivat vuoden loppupuolella uusiin ennätyslukuihin.

Koronavuosi 2020 oli poikkeuksellinen maailman pörsseissä.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi muistuttaa, että viime vuosi alkoi osakkeiden arvojen ollessa ennätyksellisen korkealla.

"Osakkeiden arvostustasoja määrittävä Buffet-indikaattori oli viime vuoden alussa korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Sitten tuli korona, joka oli saapuessaan suuri mysteeri. Se säikäytti markkinat pahemman kerran", Paasi kertaa.

"Pörssiromahdus keväällä oli iso ja erityisesti poikkeuksellisen nopea, parissa viikossa iskeydyttiin suoraan betoniin. Mutta osakkeet myös sitten elpyivät verrattaen nopeasti", Paasi kommentoi.

Keskuspankkien elvytystoimet ja erilaiset koronatukipaketit olivat Paasin mukaan omiaan rauhoittamaan tilannetta.

"Korona oli myös osalle yrityksistä hyvä asia. Sellaiset firmat, jotka keskittyvät yritystoiminassa digitaaliseen toimintaa ja etäpalveluihin, ovat voittaneet."

Martin Paasi kuvailee päättynyttä pörssivuotta kohtuulliseksi.

"Vaikka oli koronaa, yrityskonkursseja, Donald Trumpia ja lähes kaksi miljoonaa koronaan kuollutta ihmistä, päättyi vuosi 2020 pörssin näkökulmasta ihan myönteisissä merkeissä."

Alkaneen pörssivuoden 2021 Paasi katsoo sisältävän riskejä.

"Olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että indikaattorit ovat edelleen korkealla tasolla, eli kuplaa on olemassa. On myös hyvä muistaa se, että nämä huipussaan olevat indeksit ja indeksien markkina-arvo ovat kasvavissa määrin vain muutamien suuryhtiöiden hartioilla. Riskillä mennään ja jossain vaiheessa kupla puhkeaa."

Piensijoittajia Paasi kannustaa pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen.

"Suosittelen pitkäjänteistä, kustannustehokasta sijoittamista osakkeisiin joko suoraan tai indeksirahastojen kautta. Treidaajille viestini on, että nyt kannattaa laittaa jäitä hattuun."

Lue lisää

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

Millainen yritys on vastuullinen kesätyön tarjoaja? Oikotie listasi nuorille viisi vinkkiä koronan hankaloittamaan hakuun

Hoitohenkilöstöä aletaan rokottaa Keski-Suomessa ensi viikolla

Taloustieteilijä Dlouhý ennustaa konkurssiaaltoa Eurooppaan alkuvuodelle – "Talouden käynnistäminen uudelleen on kivuliaampaa kuin EU:n aiemmissa kriiseissä"