Talous

Hypo ennustaa: BKT kasvaa koronarokotteen avittamana tänä vuonna 3,2 prosenttia

Hypon ennusteen suurin riski liittyy siihen, saavutetaanko riittävä rokotekattavuus tarpeeksi nopeasti.
Jaana Kankaanpää
Talouden kasvu edellyttää sitä, että riittävän suuri osa väestöstä saadaan rokotettua koronavirusta vastaan. Kuvituskuva.

Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia. Ensi vuodelle se ennustaa 2,5 prosentin BKT:n kasvua.

Tammikuun talouskatsauksessa julkaistun ennusteen pohjana on ajatus, että riskiryhmät rokotetaan kokonaisuudessaan kevään aikana. Näin ollen myös ennusteen suurin riski liittyy siihen, saavutetaanko riittävä rokotekattavuus tarpeeksi nopeasti.

Työttömyysasteen Hypo ennustaa tänä vuonna olevan 8,0 prosenttia ja laskevan ensi vuonna 7,5 prosenttiin.

Hypo huomauttaa, että talouskriisinä koronalama on siitä poikkeuksellinen, että talous kärsii, koska ihmiset eivät uskalla kuluttaa. Tässä piilee tavallaan myös avain talouden nousuun.

"Heti, kun taudin riskit väistyvät, toipuu talous salamana", Hypo toteaa talouskatsauksessaan.

Mikäli ennuste pitää on meillä Suomessa edessä kesä, jolloin nuoret kaulailevat festareilla, baarien karaokeillat karkaavat käsistä ja lapsiperheet pakkautuvat lomalennoille perinteiseen tapaan.

Vaikka positiivista kehitystä onkin näköpiirissä, maamme talous toipuu koronaa edeltävälle vasta sitten, kun palvelusektori pyörii normaalilla tavalla riittävän rokotekattavuuden ansiosta.

Katsauksessa huomautetaan, että jo joulukuussa osakemarkkinat antoivat signaaleja paremmasta tulevaisuudesta, kun esimerkiksi lehtoyhtiö Finnairin ja hotelliyhtiö Scandicin kurssit nousivat rajusti. Hypossa uskotaankin, että talouden toipumiskyky yllättää vielä monen tuomiopäivän profeetan.

Kun kurkataan hieman pidemmälle tulevaisuuteen, ei ensi vuonna ole tulossa mitään suuria kasvujuhlia. Hypo kuvailee, että kuluvan vuoden kertaryypyn jälkeen talous etenee tuskastuttavalla pintakaasulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että talouden vanhat vaivat, kuten väestön ikääntyminen ja vaatimaton tuottavuuskehitys, palaavat kasvupyrähdyksen jälkeen.

"Jatkossa tarvitaan tuuria ja taitoa, jotta löydämme uutta teknologiaa hyödyntävän kasvusammion Nokian tapaan yhdestä tai useammasta yrityksestä", katsauksessa maalaillaan.

Hypo vaatii myös EU:n tukipaketin miljardit pitää kohdistaa kasvua tuoviin teknologioihin ja investointeihin, eikä vanhaa säilyttäviin tukiin.

"Kestävän kasvun ja kannattavuuden täytyy olla elvytyksen keskiössä monipaikkaisuusmielikuvien sijaan", Hypo linjaa.

Lue lisää:

Danske Bank: Talvesta on tulossa vaikea pahentuneen epidemiatilanteen takia – syksy on ollut odotuksia vahvempi

Bruttokansantuote on lähtenyt nousemaan kevään kuopasta – vuoden takaisesta lasku on edelleen jyrkkä

Danske Bank ennustaa Suomen talouteen 5,5 prosentin laskua: "Ripeä nousu edellyttää onnistuneita elvytystoimia ja kansainvälisen kysynnän toipumista"

Lue lisää

THL: Koronavirusrokotteen on Suomessa saanut yli 78  000 ihmistä

Ikääntyneiden asema on ollut hyvin haavoittuvainen koronakriisin aikana – THL muistuttaa: Oikeus turvalliseen elämään ei aina toteudu

WHO: Britanniassa havaittu entistä tarttuvampi koronavirusmuunnos on levinnyt ainakin 60 maahan

Koronatunnelin päässä kajastava valo luo toivoa