Talous

HS: Nainen menetti puolet perinnöstään – perintöoikeuden professori määrättiin maksamaan 800 000 euroa korvauksia

Nainen testamenttasi omaisuutensa luovutettavaksi tyttärelleen erissä. Ennen luovutusta omaisuus kuitenkin hävisi.
Markku Vuorikari
Käräjäoikeuden mukaan testamentin ilmeisen suojelutarkoituksen takia Kangas ei vapaudu vastuusta.

Helsingin Sanomat kertoo, että Helsingin käräjäoikeus on määrännyt perintöoikeuteen erikoistuneen emeritusprofessorin Urpo Kankaan mittaviin vahingonkorvauksiin pieleen menneestä perinnönjaosta.

Kangas määrättiin maksamaan lähes 800 000 euron korvaus naiselle, joka menetti puolet perinnöstään virheen takia.

HS:n kuvauksen mukaan naisen äiti oli testamentissaan määrännyt, että nainen saa puolet perinnöstä heti, mutta toisen puolen hän saa kymmenessä erässä vuoden välein. Määräys johtui siitä, että äiti oli huolissaan tyttärensä kyvystä hoitaa raha-asioitaan.

Äiti kuoli vuonna 2012. Sen jälkeen kuvioihin ilmestyi lakimies, jolle tytär oli antanut valtakirjan hoitaa asioitaan. Pesänhoitajaksi ja -jakajaksi tuli lakimiehen ehdotuksesta professori Urpo Kangas.

Lakimiehen vaatimuksen mukaisesti Kangas siirsi vuosittaista luovutusta odottaneet rahat lakimiehen henkilökohtaiselle tilille sekä tämän yhtiön tileille.

Rahat hävisivät ja tytär sai suunnitelluista eristä vain ensimmäisen.

Lakimiehen toiminnasta alkoi poliisitutkinta ja Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lakimiehen vuosi sitten törkeästä kiskonnasta.

Tytär nosti Urpo Kangasta vastaan vahingonkorvauskanteen, koska tämä oli pesänselvittäjänä ja -jakajana siirtänyt perinnön lakimiehen haltuun vastoin äidin nimenomaista testamenttimääräystä.

HS kertoo, että Kangas kiisti vaatimuksen.

Käräjäoikeuden mukaan testamentin ilmeisen suojelutarkoituksen takia Kangas ei vapaudu vastuusta, vaikka tytär oli itse toivonut omaisuuden luovuttamista lakimiehelle. Kankaan vastuu jatkuu myös omaisuuden luovutuksen jälkeen.

Koska Kangas ei valvonut omaisuuden hoitoa tai varmistanut lakimiehen luotettavuutta, hän on menetellyt huolimattomasti ja hänen on korvattava naiselle koko vahinko eli 787 500 euroa.

Kangas aikoo valittaa päätöksestä.

Helsingin Sanomat: Perintöoikeuden professori määrättiin maksamaan 800 000 euron korvaukset perinnönjaossa tapahtuneesta virheestä

Lue lisää

Nämä asiat suvun tulevan metsänomistajan olisi hyvä tietää: Maanomistus tuo mukanaan liudan velvoitteita

S-Pankki: Käräjäoikeuksissa oli viime vuonna yli 1 400 perintöriitaa – joillakin perintö voi lähes kokonaisuudessaan sulaa riitelyn kustannuksiin

Bittikin periytyy kuoleman jälkeen, mutta digiyhtiöt haraavat vastaan – iCloudiin tallennettu perhealbumi voi hävitä kuin tuhka tuuleen

Passiivinen metsänomistaja ilmoittautuu