Talous

Traktorin kallis sivupeili hajosi lumen painamaan oksaan sivutiellä Turussa: "Raivatkaa ajoissa tiensivut ja pihat, jäinen lumi painaa nyt puissa!", aurausurakoitsija kehottaa tienhoitokuntia ja mökkiläisiä

Vakuutusyhtiö LähiTapiola muistuttaa, että aliurakointitöissä sattuneet vahingot eivät yleisesti sisälly traktorin perusvakuutuksiin. Lisätienestit voivat huveta sattuneiden vahinkojen korvauksiin.
Kimmo Lundén
Lumenaurauksessa sattuu usein törmäyksiä lumen alla oleviin esineisiin. Turkulaisen Tapio Kääriän traktorista hajosi kallis sivupeili jäisen lumen tien ylle painamiin oksiin.

Moni maatilallinen unohtaa päivittää vakuutuksensa lumenauraushommia varten – ja tämä voi tulla yllätyksenä. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan aliurakointitöissä sattuneet vahingot eivät yleisesti sisälly traktorin perusvakuutuksiin.

Lumentulo on yllättänyt monissa kunnissa ja pika-apua on saatettu hälytellä maatiloilta. Tilallisille lumenauraushommat tuovat mukavasti lisätuloa, koska muuten traktori seisoisi hallissa talven yli käyttämättömänä.

Aliurakointitöissä sattuneet vahingot eivät yleisesti sisälly traktorin perusvakuutuksiin. Pettymys onkin iso, jos lisätienestit hupenevat sattuneiden vahinkojen korvauksiin.

"Maatilakoneiden perusvakuutuksissa ei yleensä huomioida urakointityössä sattuvaa vahinkoa, muistuttaa LähiTapiola Etelän maatila-asiantuntija Harri Saarinen. Tilanteissa puhutaan herkästi kymmenien tuhansien eurojen vahingoista traktorille, aurauskalustolle sekä ympäristölle.

Valtavat lumimäärät ovat yllättäneet Suomessa kaikkialla, eikä auraukseen ole välttämättä osattu varautua riittävästi. Monet tilalliset ovatkin saaneet lisätöitä, kun heitä on hälytetty tekemään lumenaurausta.

Turun lähisaarilla Satavassa ja Kakskerrassa tienhoitokunnille ja mökkiläisille aurauspalveluja myyvälle Tapio Kääriälle raskaan, jäisen lumen painamat oksat ja puut ovat aiheuttaneet haittaa ja traktorin kalliin sivupeilin rikkoutumisen: 200 euron arvoinen sivupeili hajosi mökkitietä auratessa lumen painosta tien yli kaartuneeseen oksaan.

"Raivatkaa ajoissa tiensivut ja pihat, jäinen lumi painaa puissa!", maatilayrittäjä Tapio Kääriä kehottaa tienhoitokuntia ja mökkiläisiä.

Kääriällä on varuiksi mukanaan traktorin hytissä myös moottorisaha. Hän pitää ongelmaa ja tienvierien raivaustarvetta yleisenä tienhoitokunnilla muuallakin maassa.

Kaatuvista puista ja tien ylle kaartuvista olevista oksista on yhtä lailla haittaa myös jätteenkuljettajille ja muille tienkäyttäjille. Teiden pientareet kannattaisikin siivota jo kesäaikaan.

Lumenaurauksessa sattuu usein törmäyksiä lumen alla oleviin esineisiin. Kääriän kokemusten mukaan pahimpia ovat lumen alla piilossa olevat kannot. Kivetkin antavat periksi traktorin kauhan tai aurauslevyn edessä, kanto tarrautuu terään. Etukuormaajassa maatilayrittäjä käyttää puskutukea.

LähiTapiolan vahinkotapausten perusteella törmäyksessä tyypillisimmillään vaurioituu traktorin etukuormaajan aisat, ja korjauskulut voivat olla esimerkiksi 5 000–7 000 euroa.

"Vakuutuksesta korvataan osa, mutta ei täysimääräisesti. Myös käsisammutin olisi hyvä olla varmuudeksi traktorissa mukana. Pienet palonalut saa esimerkiksi kuusikiloisella sammuttimella jo hyvin hallintaan, Saarinen muistuttaa.

Tapio Kääriälle peilin rikkoutuminen on toistaiseksi ollut ainut aurauksessa sattunut vahinko kuluvana talvena. Maatilayrittäjän traktorivakuutuksen omavastuut ovat sen verran suuria, että peilin uusiminen meni omasta pussista.

Lue lisää

Tänä talvena auraus on jäänyt vähiin mutta teiden paikkausta on urakoitsijalle riittänyt: "Tässä traktorissa minulla on ensimmäistä kertaa portaaton vaihteisto enkä enää pois vaihtaisi"

Tapanaisen veljekset oppivat isältään urakoinnin taidon: "Tänä vuonna saa viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaa"

Urakoitsija: Haastavinta on löytää päteviä ammattimiehiä

Koneyrittäjät: Väitteet yrittäjien epäreilusta kohtelusta ovat totta – "Kustannusten säästöstähän siinä on kysymys"