Talous

Voimalaitos ajetaan alas: 29 saattaa menettää työpaikkansa Oulussa – voimala käyttänyt turvetta ja puuperäisiä polttoaineita

Oulussa sijaitsevassa Laanilan Voima Oy:ssä on menossa yhteistoimintaneuvottelut. Ne voivat johtaa yhtiön kaikkien työntekijöiden työsuhteiden päättymiseen. Laanilan Voimassa työskentelee 29 ihmistä.
Pohjolan Voiman arkisto/ Kai Tirkkonen
Laanilan Voima Oy:n voimalaitoksen lämpöteho on 145 megawattia ja sähköteho 30 megawattia.

Yt-neuvotteluiden syy piilee oululaisen Laanilan teollisuusalueen energiatoimintojen uudelleenjärjestelyissä. Uudelleenjärjestelyjä suunnittelevat Laanilan Voiman isot asiakkaat Oulun Energia Oy ja Kemira Oyj.

”Jos suunnitellut uudet järjestelyt toteutuvat, voimalaitoksemme tuottamalle lämmölle ei ole enää kysyntää”, kertoo Laanilan Voima Oy:n toimitusjohtaja Pekka Törmänen.

Kun ei ole kysyntää, Laanilan Voiman tuotanto ajetaan alas. Yhtiön nykymuotoinen toiminta päättyisi keväällä 2021.

Yhtiön ja henkilöstön väliset yt-neuvottelut alkoivat tammikuun loppupuolella. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Työnantajan alustavat suunnitelmat saattavat johtaa Laanilan Voiman työntekijöiden työsuhteiden päättymiseen.

Laanilan Voima Oy:n voimala on lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos.

Pääpolttoaineinaan se käyttää turvetta ja puuperäisiä polttoaineita, esimerkiksi sahanpurua ja kutterinlastua. Vuonna 2019 turpeen osuus polttoaineesta oli vajaat 40 prosenttia.

Voimalaitos tuottaa prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä Laanilan teollisuusalueen kemianteollisuudelle sekä Oulun Energialle. Voimalassa on kaksi kiinteän polttoaineen leijupolttoon perustuvaa kattilaa.

Laanilan Voiman voimalaitos ja Oulun Energian jätteenpolttolaitos tuottavat samaan höyryjärjestelmään höyryn, joka ajetaan turbiinien kautta lämmöksi ja sähköksi.

Laanilan Voima Oy on Pohjolan Voima Oyj:n tytäryhtiö.

Lue lisää

Suomen turvepolitiikka lisää kivihiilen käyttöä

Timo Rajalan viisi sähköistä vuosikymmentä

Venäläistä haketta jo vuosia polttanut Oulun Energia pohtii tuontia myös meritse: "Mahdollista on, että hakelaivoja tulee ensi vuonna"

Porttipahta ensimmäinen - Kitisen voimalat remonttiin kukin vuorollaan