Talous

KKV käräyttää keskiviikkona merkittävän hintakartellin – seuraamusmaksuja tulossa

Valtakunnallisesta kartellista ovat kärsineet sekä kuluttajat että kansantalous. Edellisissä paljastuksissa Kilpailu- ja kuluttajaviraston markkinatuomioistuimelle esittämät seuraamusmaksut ovat nousseet miljooniin euroihin.
Jarkko Sirkiä
KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo esittelee keskiviikon tiedotustilaisuudessa viraston selvityksissä paljastunutta valtakunnallista kartellia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV paljastaa keskiviikkona valtakunnallisen kartellin ja virasto kertoo esittävänsä seuraamusmaksua haitallisesta kartellista. Markkinaoikeus määrää seuraamusmaksun. Toimialan ja kartellissa mukana olevat yritykset virasto paljastaa vasta keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan.

"En voi kertoa vielä. Tutkinnan kohteena olleet yritykset tietävät jo asiasta", johtaja Maarit Taurula kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

KKV järjestää keskiviikon tiedotustilaisuuden etänä Teams-sovelluksella.

Hintakartellit ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia, joista kärsivät sekä kansantalous että kuluttajat. KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo ja johtaja Maarit Taurula esittelevät tiedotustilaisuudessa viraston selvityksissä paljastunutta kartellia. Tilaisuudessa kerrotaan, mitä toimialaa ja yrityksiä rikkomus koskee ja millaisia seuraamuksia virasto esittää.

Toukokuussa 2020 KKV, esitti markkinaoikeudelle 9 miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä Isojoen Konehalli Oy:lle, IKH, kielletystä määrähinnoittelusta. Lisäksi KKV määrää IKH:n lopettamaan tuotteiden vähimmäishinnan määräämisen jälleenmyyjilleen ja kiinteästä jälleenmyyntihinnasta sopimisen IKH-verkkokaupassa.

IKH:n kartelliasia on vielä kesken markkinaoikeudessa.

Marraskuussa 2019 KKV esitti tutkimustensa perusteella autokouluille seuraamusmaksuja hintakartellista ja hintasuosituksesta. Yhteensä noin 300  000 euron seuraamusmaksuja esitetään Uudenmaan autokouluyhdistykselle ja kahdeksalle autokoululle.

Autokoulujen "alaston hintakartelli" toimi tuolloin Hyvinkäällä, Porvoossa ja Hangossa.

KKV:n mukaan Uudenmaan autokouluyhdistys ja kuusi sen hallitukseen kuulunutta autokoulua kannustivat autokouluja korottamaan hintoja.

Porvoossa hintasuositus johti kolmen autokoulun hintakartelliin. Porvoolaisten autokoulujen osalta markkinaoikeus ei määrännyt seuraamusmaksua. KKV on valittanut päätöksesta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Myös digitaalisuus aiheuttaa kuluttajille riskejä kaupanteossa. Viimeksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies Katri Väänänen varoitti KKV-päivässä marraskuussa käytännön esimerkein, minkälaisia riskejä digitaalisuus aiheuttaa kuluttajille.

Kuluttaja-asiamies kuvasi usein esimerkein, miten kuluttajia manipuloidaan, johdatetaan pika-ansoihin ja kiirehditään tekemään ostopäätöksiä verkkokaupoissa epäasiallisin keinoin.

Kuten hotellivarauksissa:

"Voiko olla niin, että on tosiaan vain yksi huone jäljellä – vai pyritäänkö kuluttajaa kiirehtimään päätöksentekoon epäasiallisin keinoin", kysyi Väänänen retorisesti yleisöltään.

Hotellivarauksia välittävät verkossa palveluna muun muassa Trivago, Momondo ja Booking.com sekä hotelliketjut ja esimerkiksi lentoyhtiöt.

KKV tiedotti maanantaina antaneensa Hämeenlinnan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV 5.2.2021 antaman päätöksen mukaan Hämeenlinnan kaupunki ei noudattanut hankintalakia hankkiessaan suorahankintana Kunta-Kati -nimisen tekoälyratkaisun.

Hämeenlinnan kaupunki sopi kesäkuussa 2020 Kunta-Kati -nimisen chatbot-ohjelman hankkimisesta kaupungin verkkosivuille. Pilottivuoden jälkeen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hankintalain mukainen ennakoitu arvo oli 115 400 euroa.

Hämeenlinnan kaupunki oli jo alkuvuodesta 2020 julkaissut hankinnasta suorahankintailmoituksen. Kaupunki perusteli suorahankintaa teknisillä syillä. Kaupungin mukaan Kunta-Kati -chatbotin teknisten ominaisuuksien ansiosta sitä voidaan kehittää yhdessä muiden samaa ohjelmistoa käyttävien kuntien kanssa ja muun muassa hyödyntää kuntien yhteistä kysymyspankkia.

KKV:n päätöksen mukaan suorahankinnalle ei ollut perustetta. Hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa, sillä myös muilta palveluntarjoajilta löytyi vastaavia ratkaisuja, eikä kaupunki osoittanut selvityksessään, että muut toimittajat eivät voisi tuottaa palvelua.

”Kilpailutuksen tavoitteena on varmistaa, että verovarat käytetään tehokkaasti ja palveluntarjoajia kohdellaan tasapuolisesti. Tekniseen perusteeseen voi vedota vain hyvin rajoitetuissa, yksittäisissä tilanteissa, kun muilla toimittajilla ei ole edellytyksiä toteuttaa hankintaa”, asiantuntija Annika Juhola toteaa.

Lue aiheesta lisää: Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen varoittaa KKV-päivässä: "Näin meitä kuluttajia vedätetään verkossa"

KKV paljasti autokoulujen "alastoman hintakartellin" – esittää yhteensä 300 000 euron seuraamusmaksuja

Lue lisää

IKH irlantilaisille 199,3 miljoonalla eurolla

Isojoen Konehalli Oy myytiin irlantilaisille omistajille: "Olemme erittäin tyytyväisiä"

Lukijalta: Kunnanvaltuutetut päättävät 20 miljardin euron hankinnoista vuosittain – onko niiden ainoa ratkaiseva tekijä halpa hinta?

Kuntavaaleissa ratkaistaan fiksujen hankintojen suunta