Talous

Alueosuuspankkien fuusiot jatkuvat eritoten Keski-Pohjanmaalla: "Perhon, Himangan ja Nivalan osuuspankit päättävät fuusiostaan huomenna torstaina"

Alueosuuspankkien yhdistymiset jatkuvat tasaisena virtana. Osuuspankkeja oli vuoden lopussa 137 ja määrä laski kymmenellä vuoden 2020 aikana.
Esa Melametsä
Osuuspankkien fuusioita. OP Kalajoki ja OP Keski-Pohjanmaa yhdistyivät marraskuun alussa. Toimitusjohtaja Jyrki Rantalan johtama Kokkolan Osuuspankki sijaitsee Kokkolan ytimessä Isokadun ja kävelykadun kulmassa.

OP:n osuustoiminnalliseen finanssiryhmään kuuluvien alueosuuspankkien lukumäärä laski kymmenellä itsenäisellä osuuspankilla, kun alueosuuspankit yhdistyivät toisiinsa. Vuoden lopulla rekisteröityjen fuusioiden jälkeen alueosuuspankkeja oli ryhmässä 137.

"Päätettyjä fuusioita on eri puolilla Suomea ja nämä tulevat rekisteröidyksi tänä vuonna. Esimerkiksi huomenna (11. helmikuuta) Keski-Pohjanmaalla Perhon, Himangan ja Nivalan osuuspankit tekevät päätöksen yhdistymisestä. Varsinais-Suomessa on vastaava kokous ensi viikolla", OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio kertoi finanssiryhmän jatkuvasta muutoksesta ryhmän tulostiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa lisäksi alueosuuspankeissa on "koko joukko pienempiä ja isompia hankkeita, joita ei vielä ole julkistettu".

Ritakallio arvioi, että seuraavan parin vuoden aikana alueosuuspankkien määrä vähenee yhdistymisten kautta 20–30 pankilla.

OP Ryhmällä ei ole yksilöityä tavoitetta optimaaliseksi alueosuuspankkien rakenteeksi, mutta finanssiryhmän hallintoneuvostossa on määritelty tulevaisuudessakin pärjäävän osuuspankin kriteerit. Tätä taustaa vasten myös alueosuuspankit tarkastelevat toimintaansa asiakkaiden palvelemiseksi.

Konttoriverkostossa on nyt yhteensä 342 pankkikonttoria. Määrä väheni 10:llä vuonna 2020.

Poikkeuksellinen viime vuosi muutti myös asiakaskäyttäytymistä. Käteisnostot laskivat vuoden 2020 aikana yli viidenneksellä verrattuna vuoden takaiseen. OP-mobiilin ja OP-yritysmobiilin käyttö on OP:n mukaan vahvassa kasvussa. OP-mobiiliin kirjautumiset kasvoivat 34 prosenttia ja OP-yritysmobiiliin 50 prosenttia.

Finanssiryhmä odottaa konttoriasioinnin vähenevän entisestään. Esimerkiksi lähes kaikki asuntolainahakemukset tulivat viime tilivuonna pankille sähköisesti.

Kun Ritakallio aloitti toimessaan OP Ryhmän pääjohtajana, hän muistaa osuuspankkeja olleen 164 kappaletta. Kolmessa vuodessa itsenäisten osuuspankkien määrä on siis laskenut 27:llä.

Fuusioita tapahtuu Vallilan pääkonttorin näköpiiristä katsottuna nyt Pohjanmaalla ja erityisesti Keski-Pohjanmaalla.

Perhon, Himangan ja Nivalan Osuuspankit pistävät hynttyyt ja taseet yhteen huomenna, helmikuun 11. päivänä.

Maakunta- ja paikallislehdet ovat uutisoineet ahkerasti käynnissä olevista alueosuuspankkien yhdistymisneuvotteluista ja -aikeista.

Kurun Osuuspankki ja Tampereen seudun Osuuspankki suunnittelevat yhdistymistä. Muutoksessa Kurun OP:n omistaja-asiakkaat siirtyisivät Tampereen OP:n omistaja-asiakkaiksi.

Alustavan suunnitelman mukaan yhdistyminen voisi toteutua syksyllä 2021. Päätös on tarkoitus tehdä keväällä OP Kurun osuuskunnan kokouksessa ja OP Tampereen edustajiston kokouksessa ja OP Tampereen edustajiston kokouksessa.

Oulaisten osuuspankin fuusio Suomenselän osuuspankin kanssa toteutunee sekin vuoden 2021 aikana.

Koitti-Pertunmaan Osuuspankki kaavailee uudelleen yhdistymistä alueelliseen ryhmittymään ja etelän suuntaan. Pertunmaalaisten osuuspankki suunnittelee yhdistyvänsä Päijät-Hämeen, Orimattilan ja Pukkilan osuuspankkien kanssa.

Pankkien hallitukset ovat käyneet yhdistymisneuvotteluita kesän aikana. Hallitusten edustajat allekirjoittivat lokakuun lopussa suunnitelman yhdistämiseksi.

Lopulliset päätökset tehdään 19. tammikuuta Koitti-Pertunmaan ja Pukkilan osuuskuntakokouksissa sekä Päijät-Hämeen ja Orimattilan pankkien edustajistoissa.

Parikkalan ja Simpeleen Osuuspankit yhdistyivät OP Etelä-Karjalaan syyskuun alussa.

Kiikoisten ja Länsi-Suomen osuuspankkien hallitukset allekirjoittivat joulukuun alussa pankkien yhdistymissuunnitelman.

Helmikuussa uutisoi paikallislehti Selänne, että Suomenselän ja Oulaisten Osuuspankit suunnittelevat yhdistymistä – konttorien luvataan säilyvän niin kauan kuin se on järkevää.

Lokalahden, Taivassalon ja Lounaisrannikon Osuuspankkien hallitukset allekirjoittivat sulautumissuunnitelmat viime elokuussa. Suunnitelman mukaan yhdistynyt pankki aloittaisi huhtikuun alussa 2021.

Lue lisää: Koronaa ei vielä nujerrettu – OP-ryhmä varoittaa myös vuoden 2021 tuloksen putoavan

Esa Melametsä
Osuuspankki toimii Kokkolan ydinkeskustassa.
Lue lisää

Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen lohduttaa maaseudun asuntojen ostajia: "Pankin näkökulmasta maaseutu ei ole riski"

Miksi OP myy vuonna 2017 valmistuneen Vallilan pääkonttorin?

Osuuspankkien määrä hupenee systemaattisesti: Nyt maassa on 153 osuuspankkia, ensi vuoden lopulla noin 130

Kahdesta heikosta satovuodesta huolimatta maatilat ovat hoitaneet lainansa – OP:n Timo Ritakallio: "Ei merkkejä luottotappioista"