Talous

S-ryhmä lisäsi viime vuonna kotimaisen kalan ja perunan ostoja – hotelli- ja ravintolapuolen tulos kyykkäsi koronan takia

S-ryhmän toimialoista marketit ylsivät suureen myynninkasvuun ja ennätystulokseen ruuan myynnillä, kun taas matkailu- ja ravitsemiskauppa supistuivat rajusti.
Jukka Pasonen

S-ryhmä kertoo ottaneensa koronavuoden kurimuksesta torjuntavoiton. Vuoden 2020 liiketulos oli 196 miljoonaa euroa, mikä oli merkittävä pudotus edellisvuoden 345 miljoonaan euroon. Koko S-ryhmän veroton vähittäismyynti supistui 0,7 prosenttia ja oli reilut 11,6 miljardia euroa.

Marketeissa myynti kasvoi 7,8 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Kasvu perustui pääosin ruuan myynnin kasvuun.

Kotimaisten raaka-aineiden käytössä ryhmä kertoo lisänneensä kalan ostoja 20 prosentilla ja perunan neljällä miljoonalla kilolla. S-ryhmän ruokakaupoissa myydyistä elintarvikkeista 80 prosenttia on valmistettu kotimaassa (mt.fi 12.11.).

Miten kehitys kotimaisten elintarvikkeiden osalta jatkuu tänä vuonna?

"Yleisellä tasolla voi tässä kohdin sanoa fokuksen olevan tässä: mitä enemmän myymme kotimaista, sen parempi S-ryhmälle. Olemme varmaankin Suomen suurin kotimaisen ja lähiruuan myyjä. En usko, että tämä suuntaus vähenee. Nämä ovat meille erittäin tärkeitä asioita", SOK:n pääjohtaja Hannu Krook kertoo MT:lle.

Prismojen käyttötavarakauppa ja rautakaupan vertailukelpoinen myynti olivat Krookin mukaan hyvässä kasvussa.

"Markettiemme myynti ampaisi voimakkaaseen kasvuun heti koronakriisin alettua maaliskuussa ja hyvä kasvutahti jatkui vuoden loppuun saakka. Arviomme mukaan ruokakaupan myynti kasvoi kivijalassa markkinaa enemmän. Ruuan verkkokaupassa myynti kasvoi markkinaa hitaammin lähinnä kapasiteetin rajallisuuden vuoksi", Krook summaa.

Matkailu- ja ravitsemiskauppa menetti lähes puolet myynnistään ja teki tappiota. ABC-ketjun myynti laski vajaat 15 prosenttia, mutta ketju ylsi voitolliseen tulokseen. Tavaratalo- ja erikoisliikekaupanmyynti aleni vajaat 20 prosenttia ja toimiala teki tappiollisen tuloksen.

"On erittäin valitettavaa, että matkailu- ja ravitsemiskaupan vuosia jatkunut hyvä ja tuloksekas työ hyytyi koronan tyrmäysiskuun. Teimme kuitenkin toimialalla kovasti töitä ja onnistuneita sopeuttamistoimia."

Erityisesti SOK:n hotellitoimintaa operoiva tytäryhtiö Sokotel Oy kärsi liikematkailijoiden ja turistien puutteesta.

Vuoden 2020 kokonaisinvestoinnit olivat peräti 642 miljoonaa euroa. Investointipottiin kuuluu muun muassa kahdensadan S-marketin uudistamistyöt. Uusia hotelleja avattiin kaksi: Tripla Helsinkiin ja Kupittaa Turkuun.

Lue lisää:

Kesko teki koronavuonna ennätystuloksen – liikevoitto kasvoi yli 100 miljoonalla eurolla

SOK:n Arttu Laine vastaa Keskon Helanderin ruoka-avaukseen: Hinnoista ei voi kerta kaikkiaan puhua

Petteri Kivimäki
Lue lisää

Saksa jouduttaa viljelijöiden ja tilojen työntekijöiden koronarokotuksia

Kommentti: Tältä näyttää etäkoululaisen lounas Keravalla – kaupunki siirtyi viikoittaiseen ateriajakeluun ja valmisruokaan

Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen lähes koko Suomessa kolmeksi viikoksi

Merivartiosto käännytti lähes sata ihmistä takaisin Viroon viime viikolla Helsingin satamassa