Talous

Polarisaatio on jatkunut asuntomarkkinoilla pandemian aikana – Kuopio ja Kotka yllättäviä voittajia

Pellervon Taloustutkimuksen vertailun perusteella pandemia jatkoi asuntomarkkinoiden jakoa voittajiin ja häviäjiin.
Juho Leskinen
Asuntojen hinnat ovat jatkaneet kasvuaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Myös Kotkassa ja Kuopiossa hintojen kohoaminen on ollut rivakkaa.

Asuntokauppa kävi viime vuonna vilkkaasti koronaviruksesta huolimatta. Asuntojen hinnat jatkoivat nousuaan pandemiasta huolimatta.

”Asuntomarkkinoiden myönteinen kehitys oli poikkeus viime vuoden negatiivisten talousuutisten joukossa. Se on poikkeuksellista myös kun katsotaan, miten aiemmat talouskriisit ovat asuntomarkkinoihin vaikuttaneet”, Pellervon taloustutkimuksen asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen sanoo tiedotteessa.

Keskinen selittää pirteitä markkinoita ainakin kevyellä rahapolitiikalla, elvyttävällä finanssipolitiikalla ja muuttuneilla asumisvalinnoilla.

Vanhojen kerrostaloasuntojen nimellishinnat nousivat koko maassa 2,1 prosenttia, mutta alueelliset erot olivat isoja. Tampereen, Turun ja Helsingin lisäksi hintojen nousu oli reipasta myös Kuopiossa ja Kotkassa.

”Rivi- ja omakotitaloille on ollut aiempaa enemmän kysyntää, ja Kuopio sekä Kotka erottuvat kaupunkien vertailussa. Niissä hintakehitys on ollut erityisen vahvaa.”

Ennusteessa pandemian aikaista reaalihintojen muutosta verrattiin 10 vuoden keskiarvoon. Kasvukeskuksissa hintojen kehitys on ollut keskimääräistä parempaa. Kuopiossa ja Kotkassa reaalihintojen kasvu on ollut neljä prosenttiyksikköä tavanomaista nopeampaa.

Koronalla on kuitenkin ollut myös kielteisiä vaikutuksia asuntomarkkinoihin. Monessa maakunnassa kehitys on ollut tavallista heikompaa. Esimerkiksi Lahdessa reaalihinnat ovat kehittyneet 6 prosenttiyksikköä tavallista hitaammin.

”Tarkastelun tavoite on havainnollistaa sitä, miten koronan vaikutukset alueellisille asuntomarkkinoille ovat eronneet toisistaan. Yleisesti voidaankin sanoa, että asuntomarkkinoiden polarisaatio on jatkunut myös pandemian aikana”, Peetu Keskinen summaa.

Lue lisää

Hypo luottoluokitteli Suomen kunnat asuntomarkkinoiden perusteella: vain 12 kuntaa yltää parhaaseen A-luokkaan

LähiTapiolan selvitys: Lähes joka neljäs suomalainen haluaisi omistaa metsää – kokonaisvarallisuuden kasvu on keskittynyt Etelä-Suomeen

Muotibisneksestä juomatalon johtoon – "Minuun kolahti heti yrityksen huikea tarina ja omistajaporukka", kertoo Kirsi Räikkönen

Söin täällä: Kalaravintola Kotkassa vietti koko kesän kestäviä meripäiviä, mutta korona karkotti talven kävijät