Talous

Apetit nousi voitolle – Pakasteiden myynti kasvoi vähittäiskaupassa ja viennissä, pandemia rokotti suurkeittiösektoria

Hallitus esittää varsinaiselle yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2020 maksetaan osinkoa 0,50 euroa osakkeelta.
Kimmo Haimi
Apetit tavoittelee tulevana kesänä ennätyssatoa herneestä, sillä sen vientikysyntä jatkuu vahvana.

”Jatkoimme määrätietoisesti kannattavuutemme parantamista vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vuositasolla kannattavuus parani lähes 9 miljoonaa euroa", Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki toteaa tyytyväisenä yhtiön tuoreessa tulostiedotteessa.

Konsernin viime vuoden liikevaihto oli 292,9 miljoonaa euroa, mikä on hiukan edellisvuotta vähemmän. Käyttökate kasvoi edellisvuoden 0,8 miljoonasta 10,1 miljoonaan euroon ja liikevoitto kapusi 4,8 miljoonan euron miinuslukemista 3,9 miljoonaa euroa plussalle.

Mäki listaa tärkemmiksi onnistumisiksi Apetit-brändituotteiden vahvan kysynnän vähittäiskaupassa, tehokkuuden parantamisen yhtiön omassa toiminnassa sekä kaupalliset onnistumiset niin kotimaassa kuin viennissä.

Koronapandemian vaikutukset näkyivät voimakkaimmin Ruokaratkaisujen Food service -kanavassa. Vaikka sen myynti palautui osittain loppuvuoden aikana, liikevaihto pieneni edellisvuodesta.

Öljykasvituotteissa ja viljakaupassa pandemian vaikutukset jäivät Mäen mukaan edelleen vähäisiksi.

"Viljakaupassa olemme strategiamme mukaisesti keskittyneet kaupankäynnin kyvykkyyden kehittämiseen", Mäki kirjoittaa katsauksessa. "Olemme pääosin onnistuneet tavoitteessamme, vaikka loppuvuonna näkemyksemme viljan hinnan kehityksestä vaikuttikin negatiivisesti kannattavuuteen."

Yksi Apetitin strategisista painopistealueista on Ruotsin markkinan vahvistaminen ruoan viennin kärkenä.

Marraskuussa yhtiö teki sopimuksen tuotteiden myynnistä ammattikeittiöihin paikallisen kumppanin kanssa Ruotsissa. Yhteistyö käynnistyi helmikuun alussa.

"Jatkamme systemaattisesti viennin kasvattamista valikoiduilla markkinoilla"; Mäki toteaa. Vuonna 2020 Apetitin ruuan viennin arvo oli 5,3 miljoonaa euroa.

Euroopan komissio myönsi joulukuussa uuselintarvikeluvan Apetitin rypsi-ingredientille eli BlackGrain from Yellow Fields -rypsinsiemenjauheelle. Lupa on sinetti vuosien kehitystyölle, Mäki toteaa.

"Jatkamme myös uusien rypsipohjaisten ingredienttien kehitystyötä. Lisäksi edistämme ingredientin kaupallistamiseen liittyvien vaihtoehtojen arviointia."

Mäki kertoo, että Apetit jatkaa edelleen työtä öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamiseksi.

Hyvä uutinen on, että Tukes myönsi joulukuussa 2020 öljykasvien siementen peittaukseen käytettävälle aineelle poikkeusluvan keväälle 2021.

Yhtiön uudistettu öljykasvikampanja vuodelle 2021 käynnistyi helmikuun alussa. Sopimusviljelijöille tarjotaan uusia etuja ja työkaluja öljykasvien viljelyyn.

Avomaan kasvisten tulevan viljelykauden suunnittelu on yhtiössä täydessä vauhdissa.

"Lähdemme tulevalla kasvukaudella tavoittelemaan ennätyssatoa herneessä, sillä sen kysyntä vientimarkkinoilla jatkuu vahvana", Mäki kertoo.

"Tutkimme jatkuvasti myös uusia viljelykasveja Räpin koetilallamme ja edistämme kotimaisten kasviproteiinien kehittämistä: esimerkkinä tästä on härkäpapu, jonka viljelyä jatkamme koetilallamme välivuoden jälkeen. Sato jalostetaan tuotteiksi myöhemmin syksyllä."

Apetitin hallitus esittää varsinaiselle yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2020 maksetaan osinkoa 0,50 euroa osakkeelta.

Lue myös: Uhkaako tuholainen öljykasvisatoa? Ensi kesänä voit saada varoituksen nopeasti suoraan kännykkääsi

Lue lisää

Korona ei ole kolhinut Apetitia kotimaassa – Ruotsissa tehtiin päänavaus, jolta odotetaan paljon

Apetitin Esa Mäki: "Jouduimme kesällä pysäyttämään uuden pihvi- ja pyörykkälinjan kokonaan pariksi viikoksi"

Apetit punnersi vihdoin voitolliseksi – viljakaupassa yhtiö teki edellisen kerran tulosta vuosineljänneksellä vuonna 2017

Lukkarinrakkaus veti Esa Mäkeä Apetitiin