Talous

Hypo luottoluokitteli Suomen kunnat asuntomarkkinoiden perusteella: vain 12 kuntaa yltää parhaaseen A-luokkaan

Asuntoluotottaja hinnoittelee lainan ja vakuudet myös kunnan asuntomarkkinanäkymien mukaan. "Kaupungin koko tuo turvaa, mutta myös pienempi kunta voi pärjätä."
Jarkko Sirkiä
Historian matalimmalle tasolle valuneet lainakorot rohkaisevat yhä useampia asuntokaupoille. Tällä hetkellä markkinat käyvät asuntoluotottaja Hypon mukaan kuumina kasvukolmion pääkaupunkiseutu–Tampere–Turku-kärjissä. Kuvassa pääanalyytikko Juhana Brotherus.

Asuntorahoittamiseen erikoistunut Hypo laati julkisen listauksen manner-Suomen kunnista asuntomarkkinoiden näkymien perusteella. Manner-Suomen 290 kunnasta vain 12 Suomen kuntaa yltää Hypon luokituksessa parhaalle eli luottoluokituksista tutulle A-tasolle.

Uusi Hypon Asuntoluottoluokitus nostaa asuntomarkkinoiden A-tasolle yhteensä 12 kuntaa manner-Suomesta. Hypo-luokitus tarkastelee markkinoita asuntorahoittajan silmin, ja se avaa sekä alueelliset riskit että edut avoimesti.

Hypoteekkiyhdistys arvioi Helsingin kahden A:n asuntomarkkina-alueeksi, mutta yksikään kunta ei yllä parhaaseen AAA-luokkaan. Vain 32 kuntaa yltää vähäriskiseksi eli luottoluokitusmaailmasta tutulla asteikolla vähintään BBB-luokituksen tasolle. Puolet kunnista on C-sarjassa ja 100 kuntaa häilyy hyvän ja heikon välimaastossa.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan pankit ottavat asuntolainoituksessaan huomioon asunnon arvon lisäksi alueen asuntomarkkinoiden kehitysnäkymät. Nämä tekijät vaikuttavat luoton hintaan ja vakuuksiin.

”Koko tuo turvaa eli kasvukolmion kärkikaupunkien nousu eturiviin ei ole mikään yllätys, mutta myös pienet voivat pärjätä: esimerkiksi Pirkkala Tampereen kupeessa ja Kaarina Turun vieressä nousevat Hypo-luokituksen yllättäviksi helmiksi”, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

AA-luokan Helsingin rinnalla A-tasolle yltävät Espoo, Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Oulu, Pirkkala, Sipoo, Tampere, Turku ja Vantaa. Yksikään kunta ei yllä AAA-luokan tasolle, mutta ei myöskään jää C- tai D-luokkaan.

Kansainvälisissä luottoluokituksissa Suomen valtion luottoluokitus on AA. Sama luokitus on muun muassa Kuntarahoituksella, joka kilpailuttaa ja hankkii kunnille rahoituksen kansainvälisillä lainamarkkinoilla.

Uuden Hypo-luokituksen tarkasteltavat teemat ovat maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike ja tulevaisuus. Tilastotietojen valossa arvioidaan asuntovakuudellisen rahoituksen riskejä, joita ovat muun muassa velallisen maksukykyyn, asuntovakuuden likviditeettiin ja asunnon arvonkehitykseen liittyvät riskit.

”Asunnot ja kiinteistöt ovat yleensä haettavan asuntolainan vakuutena, ja niiden arvonkehitys antaa raamit asuntorahoituksen tulevaisuudelle Suomessa. Näiden kahdeksan pääteeman kautta pyrimme tunnistamaan myös vaikeammin havaittavia trendejä, jotka vaikuttavat asuntovakuuden arvoon asuntolainan usein melko pitkänä lyhennysaikana. Alueen tulevaa elinvoimaa arvioidaankin muun muassa pitkän aikavälin väestökehityksen, kuntatalouden ja rikostilastojen avulla”, Juho Keskinen jatkaa.

Hypon Asuntoluottoluokitus käyttää luottoluokitusmaailmasta tuttua kymmenportaista asteikkoa parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo, että tavoitteena on antaa asunnon ostoa harkitseville sekä kaikille asuntomarkkinoista kiinnostuneille kansalaisille yksiselitteinen kuva alueellisten markkinoiden toiminnasta.

”Tarjoamme tietoa ja turvaa kansalaisille, kun he suunnittelevat asuntokauppaa. Ehkä Hypo-luokitus myös kirittää kuntapäättäjiä parantamaan alueellisia asuntomarkkinoita”, Juhana Brotherus pohtii.

Hypo ennakoi vauhtivuotta asuntokauppaan ja -hintoihin. Hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia koko maassa, ensi vuodelle ennustetaan puolen prosentin laskua. Pääkaupunkiseudun hintojen Hypo ennustaa nousevan tänä vuonna 4,0 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

”Työllisyys toipuu ja arki palaa tehokkaiden rokotteiden avulla kesään mennessä. Samalla historian matalimmalle tasolle valuneet lainakorot rohkaisevat yhä useampia kaupoille. Tällä hetkellä markkinat käyvät kuumina kasvukolmion kärjissä, joissa hinnat nousevat, myyntiajat lyhenevät ja pyyntihintojen yli tehtävät tarjoukset yleistyvät”, Juhana Brotherus kertoo.

Lue lisää

Hypo: Etäopiskelu laskee asuntojen hintoja, lasku kovinta maakuntakeskuksissa

Omakotitalojen neliöhinnat ovat nousseet Itä- ja Pohjois-Suomessa

Tutkimus: Jopa viidennes suomalaisista käyttää yli puolet tuloistaan asumiseen

Tämä pankki kutsuu tavallisetkin asuntokaupan osapuolet lasilliselle kuohuvaa Snellmanin muotokuvan eteen – "Kaupunkien kukoistus palaa koronan jälkeen"