Talous

Asensitko rakennukseesi viemärin tai veditkö sähköjä? Ensimmäiset kiinteistöverotuspäätökset ovat nähtävissä tänään OmaVerossa

Kaikki noin 2,1 miljoonaa kiinteistönomistajaa saavat kiinteistöverotuspäätöksensä OmaVeroon viimeistään 16.3.
Kuvat: Markku Vuorikari, Jarkko Sirkiä
Yleisimmät kiinteistöveron maksupäivät henkilöasiakkailla ovat tänä vuonna 6.8. ja 6.10.

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat OmaVeroon maaliskuun puoliväliin mennessä, ja ensimmäiset näkevät verottajan päätöksen jo tänään 2. maaliskuuta. Verottaja muistuttaa kiinteistönomistajia tarkistamaan päätöksensä ja tekemään mahdolliset täydennykset ja korjaukset.

Korjausaikaa henkilöasiakkailla ja kuolinpesillä on 4.5. saakka Yhteisöasiakkailla määräpäivä on jo 30. huhtikuuta.

Verottaja kehottaa huolelliseen verotuspäätöksen tarkistukseen, jos vuoden aikana kiinteistössä on tapahtunut muutoksia joko kiinteistön hallinnassa tai vaikkapa sen varustelutasossa.

Erityisen huolellisesti kiinteistöverotuspäätös kannattaa tarkistaa, jos:

- kiinteistön omistuksessa tai hallinnassa on tapahtunut muutos.

- kiinteistöllä on keskeneräinen rakennus, jonka valmiusasteeseen on tullut muutos.

- kiinteistöllä sijaitsevaan rakennukseen on lisätty esimerkiksi vesijohto, viemäri, sähkö tai koneellinen ilmastointi.

- rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut, esimerkiksi vapaa-ajan asunto on muuttunut vakituiseksi asunnoksi.

- kiinteistön alueella sijaitsee luonnonsuojelualue. Tästä vuodesta lähtien yksityisellä maalla sijaitsevasta luonnonsuojelualueesta ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa.

Jotta kiinteistöveroon saa helpotuksen, kiinteistönomistajan pitää ilmoittaa luonnonsuojelualueen sijainti ja pinta-ala Verohallinnolle.

Verottaja kehottaa tiedotteessaan niin ikään tilaamaan e-laskun verkkopankkiin. Näin verovelvollinen varmistaa, että maksaa kiinteistöveron ajoissa.

Kiinteistöverotus valmistuu yksilöllisesti, joten veron maksupäivät voivat olla eri asiakkailla eri aikaan. Yleisimmät maksupäivät henkilöasiakkailla ovat tänä vuonna 6.8. ja 6.10.

Lue lisää

Maanomistaja havahtui kymmenien vuosien maksun jälkeen: Telemaston kiinteistövero voi syödä saadun vuokran jopa kokonaan – vanha sopimus syytä uusia ajan tasalle

Itä-Suomi jää väliin

Yle uutiset: Kajaani arvioi 3000 haja-alueen rakennusta uudelleen – kiinteistöverotuloihin odotetaan 50 000 euron nousua

Yksityisellä maalla sijaitsevasta luonnonsuojelualueesta ei tarvitse enää maksaa kiinteistöveroa