Talous

"Vuosi sitten jouduttiin venymään, jotta saatiin suomalaisille ruokaa" – Koronavuosi toi Snellmanille tulosennätyksen

Kotimaisuuden, turvallisuuden ja huoltovarmuuden arvostuksen nousu suosi yritystä.
Jarkko Sirkiä
Kokkikartanolla meni koronavuonna hyvin. Keravan kiusauslinjastolla oli aiemmin pullonkauloja, mutta viime vuoden investoinnin ansiosta kuluttajien lounaspöytiin saadaan nyt sujuvasti syötävää.

Snellman-konsernin liikevaihto kiri viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen, 356 miljoonaan euroon. Kasvua edellisvuodesta kertyi yli 16 prosenttia.

Myös liiketulos oli ennätyksellinen, 14,6 miljoonaa euroa, konsernijohtaja Erkki Järvinen kertoo. Kannattavuustavoitteessa ei vielä olla, mutta Järvinen on silti tyytyväinen.

Pari aiempaa vuotta olivat kannattavuudeltaan vaatimattomia. Järvisen mukaan kyse on arvovalinnasta: Kun tuottajat elivät vuonna 2018 taloudellisesti raskaita aikoja, perheyritys päätti kannatella heitä.

Snellman onnistui nostamaan tuotteidensa ulosmyyntihintoja kaupalle ja tilitti koko näin kertyneen potin tuottajilleen, Järvinen kertoo.

"Ilman tuottajia ei ole meitä – ja tuottajilla taas olisi ilman meitä hankalampaa", hän kiteyttää. Yhtiön tavoitteena on, että koko ketju voisi toimia kannattavasti.

Viime vuosi alkoi Snellmanilla hyvin, ja maaliskuussa koronatilanne kiihdytti myyntiä edelleen. Esimerkiksi jauhelihan menekki tuplaantui tasan vuosi sitten, kun ihmiset alkoivat hamstrata ruokaa.

"Silloin jouduttiin venymään. Tehtiin paljon viikonloppuja ja ylitöitä, jotta saatiin suomalaisille ruokaa", Järvinen sanoo.

Pääosan konsernin viime vuoden kasvusta toi valmisruokasektori ja ennen kaikkea Kokkikartano.

"Kun ihmiset siirtyivät lounasruokaloista kotiin syömään, monet eivät halunneet halvinta valmisruokaa vaan laatua. Siihen tarpeeseen Kokkikartanon ruuat vastasivat hyvin", Kokkikartanon toimitusjohtaja Tommy Snellman kertoo.

Hyvin meni myös Snellman Lihanjalostuksella. Sen liikevaihto kasvoi viidenneksen.

"Kummassakin markkinassa, niin lihassa kuin valmisruuassa, kasvumme ylitti selvästi kokonaismarkkinoiden kehityksen", Järvinen toteaa. Markkinaosuutta haukattiin siis lisää.

Lihanjalostus- ja valmisruokatoimialoilla hyvä kehitys jatkui läpi koko vuoden. Eniten kannattavuus koheni viimeisen vuosineljänneksen aikana.

Hyviä kasvulukuja nähtiin myös Ruotsin eläinruokayksikössä, joka valmistaa lemmikkien ruokia. Kaikkiaan Snellman on Ruotsissa vielä miinuksella.

Food service -sektori kärsi Snellmanillakin koronavuoden kovimman iskun. Kun ulkona syöminen romahti, myynti väheni roimasti ja tulos heikkeni.

Kotimaisuuden, turvallisuuden ja huoltovarmuuden merkitys kasvoi viime vuonna selvästi, Järvinen arvioi. "Neljä viidestä kuluttajasta pitää tärkeänä kotimaisen ruuan syömistä."

Osaltaan asennemuutokseen varmasti vaikuttivat uutiset siitä, miten valtavia ongelmia lihanjalostuslaitoksilla esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Saksassa oli henkilökunnan tartuntojen takia.

Snellmanilla tuotantoa sulkevilta tartuntaketjuilta on vältytty. Jonkin verran ongelmia on syntynyt altistuneiden karanteeneista.

Tulosparannus antaa konsernille eväitä investointeihin. Viime vuonna Snellmanin kokonaisinvestoinnit nousivat 13,2 miljoonaan euroon.

Suurimmat investointikohteet olivat Kuusisaaren pakkasvarasto Pietarsaaressa sekä syksyllä 2020 käyttöön otettu kiusauslinjan automatisointi Keravalla.

Jatkossa yhtiö investoi ruokakomponenttituotantoon ja valmiisiin annosratkaisuihin sekä vahvistaa asemiaan tietyissä leikkelesegmenteissä.

Mielenkiintoinen uusi ostos on Endivo, joka tarjoaa pitopalvelua, lounasruokailua ja ateriapalveluja Pietarsaaressa ja lähialueilla. Se on paikallinen yritys, mutta sen vanhusten ateriapalvelukonseptilla saattaa olla hyvät skaalausmahdollisuudet sote-uudistusten myötä.

Yrityksen viennistä suurin osa suuntautuu Ruotsiin, mutta myös Uusi-Seelanti on merkittävä kohdemaa. Ovia availlaan parhaillaan myös Hongkongiin.

Viime kesänä Snellman joutui kohun keskelle, kun sianlihantuottaja Sami Yli-Rahnasto arvioi Snellmanin irtisanoneen hänen tuotantosopimuksensa, koska hän oli arvostellut yhtiön toimintaa julkisesti.

Snellmanin Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman toteaa, että kohu oli raskas mutta opetti paljon. "Pitää kommunikoida entistäkin avoimemmin, ettei väärinkäsityksiä pääse syntymään. Ja olisi pitänyt vastata julkisuudessa selkeämmin ja nopeammin."

Kuohunta oli lopulta ohi yhtä nopeasti kuin alkoikin. Se ei vaikuttanut negatiivisesti yrityksen tuottajien eikä kuluttajien mielipiteisiin – molemmat asiat todettiin yhtiön tekemissä mittauksissa.

Entä onko tuottajahintoihin odotettavissa korotuksia?

Roland Snellman kertoo tulleensa varovaiseksi lupauksissaan, sillä markkinoilla tapahtuu monenlaisia yllätyksiä.

Hän kuitenkin toteaa, että Saksassa sianlihan hintaan on tullut viime aikoina pieniä korotuksia. Kiinan vedon toivotaan jatkuvan vahvana.

Tämän verran hän uskaltaa nyt sanoa: "Pyrimme pitämään tuottajahinnoissa tämän tason."

Yksi mukava lisätili Snellmanin tuottajille on kohta tulossa: K-ryhmän Tuottajalle kiitos -potti tulee jakoon. "Joillekin tuotteille se tekee ihan mukavan lisän", Roland Snellman kertoo.

Lue lisää

Ruuan hintapaine korostaa kotimaista

Yle: Snellman investoi 11 miljoonaa euroa valmisruokatehtaaseen Pietarsaaressa

Korona-aika on lisännyt suomalaisten jauhelihan ja siipikarjanlihan kulutusta

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava