Talous

Ehdotus: Jokaiselle Suomen vastasyntyneelle 300 euron osakesäästötili osana äitiyspakkausta

Osakesäästötilin enimmäismäärä tulisi tuplata sataantuhanteen euroon, suomalaisen omistajuuden vahvistamistyöryhmä esittää.
Jukka Pasonen
Suomalainen omistajuus ja kansan taloustieto vahvistuu, jos vauva saa äitiyspakkauksen mukana 300 euroa osakesäästötilille.

Kotimaisen omistamisen ohjelma ehdottaa, että kaikille vastasyntyneille annettaisiin äitiyspakkauksen mukana 300 euroa osakesäästötilille, jota hoitaisivat aluksi vanhemmat. 15-vuotiaana nuori saisi tilin käyttöoikeuden ja nosto-oikeuden 18-vuotiaana.

Vanhempia pitäisi opastaa jo neuvolassa talouden hoitoon. Jokaisen nuoren tulisi tehdä henkilökohtainen säästö- ja sijoitussuunnitelma, työryhmä ehdottaa.

Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) johtama työryhmä luovutti raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.) keskiviikkona. Työryhmän tehtävänä oli vahvistaa ja tasa-arvoistaa yritysten suomalaista omistajuutta.

Lintilä pitää ehdotusta vauvan osakesäästötilistä varsin innovatiivisena, mutta arveli, että myönteisten kannanottojen lisäksi löytyy idean kampittajiakin.

"Osaavalla kotimaisella omistajuudella voidaan vaikuttaa tuottavuuteen ja investointeihin", Lintilä sanoo.

Hän arvioi, että ehdotuksista ainakin Finnveraa koskevat ehdotukset ovat vietävissä nopeasti läpi, esimerkiksi yrittäjälainan tuplaaminen 200 000 euroon sekä pk-yritysten viennin rahoituksen helpottaminen.

Työryhmän mukaan ohjelman tavoite on, että kaikki kokisivat sijoittamisen ja omistamisen järkeväksi ja ilmapiiri siihen olisi kannustava, nyt asia ei ole niin.

"Talouskasvu on täysin välttämätöntä hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi. Tämä taas edellyttää vahvaa omistajayhteiskuntaa. Yritysten pääoman vahvistamiseksi tarvitaan sitoutunutta omistusta ja rahoituksen pullonkaulojen poistamista", Sipilä toteaa.

Työryhmä ehdottaa, että osakesäästötilille sijoitettavien rahojen enimmäismäärä nostettaisiin 100 000 euroon. Yhteensä eri ehdotuksia on 70.

Bisnesenkeleiden sijoittamismahdollisuuksia tulisi vahvistaa julkisella kanssasijoittamisella ja henkilöstörahastojen perustamista tulisi helpottaa.

Ky-muotoisiin yrityksiin sijoittamista tulisi helpottaa uudella sijoitusmuodolla.

Suomessa on paha investointivaje ja oman pääoman ehtoisia sijoituksia tarvitaan lisää. Pitkällä tähtäimellä pääomaverotus tulisi uudistaa täysin siten, ettei esimerkiksi eri pääomalajeista (metsä, asunto, yritys) maksettaisi eri määrää veroa, työryhmän varapuheenjohtaja Philip Aminoff sanoi.

Myös instituutioiden saamien pääomatulojen verottomuus tulisi poistaa. Veroprosentin tulisi olla kiinteä, ettei progressio tukahduta yritystoimintaa, jos esimerkiksi kerran kymmenessä vuodessa saadaan paljon kertatuloja.

Suomalaisten kotitalouksien ei pitäisi joutua maksamaan sijoituksestaan suurempaa veroa kuin ulkomaisten kotitalouksien sijoituksistaan Suomessa, niin kuin nyt on asian laita, Aminoff totesi.

Taustaraporttina julkaistiin ehdotuksen yhteydessä Tero Luoman Tytäryhtiötalous ja ulkomaiset yritysostot Suomessa: uhka vai mahdollisuus?

Lue lisää

Juha Sipilä nousemassa äänikuninkaaksi Pohjois-Pohjanmaalla, Ville Väyrynen Keski-Suomessa ja Aki Lindén Varsinais-Suomessa

Suomi ei saa joutua pelinappulaksi

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä: "Keväällä ei tarvita lisää ilmastopäätöksiä eikä polttoaineiden veronkorotuksia"

Timo Ritakallio, miksi OP tuo osakesäästötilinsä markkinoille vasta nyt, lähes kaksi vuotta kilpailijoitaan perässä?