Talous

Fossiiliset polttoaineet Danske Bankin silmätikuksi – pankki luopuu kivihiili- ja turve-energiaa tuottavien yritysten rahoittamisesta

Danske Bank luopuu vaiheittain kivihiilellä ja turpeella energiaa tuottavien yritysten rahoittamisesta ja niihin sijoittamisesta. Linjaus noudattaa kansainvälisiä suosituksia ja on osa pankin tiukentuvaa linjaa fossiilisiin polttoaineisiin.
Kari Salonen
Danske Bank lopettaa fossiilisiin polttoaineisiin, kuten turvetuotantoon perustuvien yritysten rahoittamisen. Nordea on kertonut vastaavasta muutoksesta aiemmin tänä keväänä.

Danske Bank tiukentaa entisestään linjaustaan fossiilisiin polttoaineisiin, pankki tiedottaa. "Finanssisektorilla on merkittävä rooli pyrkimyksessä siirtyä vähähiiliseen talouteen. Danske Bank haluaa toimia vastuullisena kumppanina siirtymässä kohti vähähiilisiä energialähteitä."

Osa energialähteistä on erityisen vahingollisia. Tämän takia Danske Bank luopuu vaiheittain kivihiiltä ja turvetta energian lähteenä käyttävien yritysten rahoittamisesta eikä myöskään tee sijoituksia näihin yrityksiin.

“Kivihiili ja turve ovat erityisen vahingollisia tapoja tuottaa energiaa. Ymmärrämme, että näiden polttoaineiden korvaamisessa sekä niiden kaivamisen lopettamisessa on kiire. Tämän takia luovumme vaiheittain kivihiiltä ja turvetta energian tuotannossa käyttävien yritysten rahoituksesta”, sanoo Danske Bankin kestävän rahoituksen johtaja Samu Slotte.

Linjauksen aikataulu noudattaa YK:n ilmastopaneelin suositusta, jonka mukaan kaikki kivihiiltä käyttävät voimalaitokset suljetaan EU- ja OECD-maissa vuoteen 2030 mennessä ja muualla maailmassa 2040 mennessä.

Ensimmäisessä vaiheessa Danske Bank ei tarjoa rahoitusta tai sijoita yhtiöihin, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia koostuu kivihiilikaivostoiminnasta tai kivihiilen ja turpeen polttamisella tuotetusta energiasta. Rahoitusta voidaan jatkaa, jos yrityksillä on konkreettinen suunnitelma laskea osuus alle viiteen prosenttiin.

Lue lisää:

Maatilat maksaneet lainojaan suunnitellusti korona-aikanakin, Nordean ilmastotavoitteet eivät vaikuta maatilojen lainojen korkoihin ainakaan nykytiedolla

Lue lisää

Sähkö­autojen todelliset päästöt

Danske Bank ennustaa ensi vuodelle jo 2,3 prosentin kasvua

Puhtailla kaasuilla uusia työpaikkoja

Biokaasu korvaamaan turve-energiaa