Talous

Suomalaisten mediaanieläke oli viime vuonna 1 534 euroa kuussa

Keskieläke oli Eläketurvakeskuksen mukaan 1 762 euroa kuussa. Suurimmat eläkkeet nostavat keskiarvoa.
Jaana Kankaanpää
Eläkeläisten osuus 16 vuotta täyttäneestä väestöstä oli viime vuonna pienin Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla, suurin taas Etelä-Savossa, Kainuussa ja Kymenlaaksossa.

Suomalaisten kuukaudessa keskimäärin saama eläke nousi viime vuonna 46 euroa, kertoo Eläketurvakeskus. Kasvu oli hieman suurempaa kuin vuotta aiemmin, jolloin eläkkeet kasvoivat lähes 40 euroa.

Keskieläke vuonna 2020 oli 1 762 euroa kuukaudessa. Miesten keskieläke oli lähes 2 000 euroa, mikä on noin 400 euroa eli neljänneksen enemmän kuin naisten. Kyse on bruttosummista.

Mediaanieläke oli viime vuonna 1 534 euroa kuukaudessa, mikä on 37 euroa edellisvuotta enemmän. Mediaani tarkoittaa jakauman keskimmäistä eläkettä – yhtä moni saa mediaania enemmän tai vähemmän eläkettä.

Keskimääräisesti suurimmat eläkkeet maksettiin Uudellamaalla, jossa keskieläkkeet ainoana maakuntana ylittivät 2 000 euron rajan. Toisena oli Ahvenanmaa noin 1 880 eurolla. Pienimmät eläkkeet puolestaan maksettiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, joissa keskisumma asettui 1 550 euron molemmin puolin.

Kuntatasolla omassa luokassaan oli edelleen Kauniainen, jossa keskieläke kipusi 3 180 euroon. Kauniaisissa miesten saama keskimääräinen eläke ylitti 4 300 euroa.

Toiseksi suurinta keskieläkettä nautittiin Espoossa noin 2 370 eurolla ja kolmanneksi suurinta Helsingissä lähes 2 190 eurolla. Myös Kirkkonummi, Sottunga, Maarianhamina ja Kerava ylittivät 2 000 euron haamurajan.

Eläkeläisten osuus 16 vuotta täyttäneestä väestöstä puolestaan oli pienin Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla, suurin taas Etelä-Savossa, Kainuussa ja Kymenlaaksossa.

Kunnittain vähiten eläkkeensaajia löytyi Oulun naapurissa sijaitsevasta Limingasta, eniten puolestaan Pohjois-Savon laitamilla sijaitsevasta Rautavaarasta.

"Eläkkeensaajien osuus kasvoi hiukan kaikissa muissa maakunnissa paitsi Pirkanmaalla", kertoo Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

Keskieläke kuvaa työ- tai kansaneläkettä saavien keskimääräistä eläkettä kuukaudessa.

Työkyvyttömyyseläkettä saavien määrä laski hieman. Sitä sai vuonna 2020 runsaat 190 000 suomalaista eli kuutisen prosenttia työikäisestä väestöstä.

Kokonaiseläkemeno vuonna 2020 oli Eläketurvakeskuksen mukaan 33 miljardia euroa. Summasta työeläkkeitä oli lähes 29,7 miljardia ja Kelan maksamia eläkkeitä 2,5 miljardia.

Lue lisää

Viljelijän eläke jää kolmanneksen keskieläkkeestä

Naisten keskieläke oli viime vuonna satoja euroja miesten eläkettä pienempi – Vain Utsjoella naiset peittosivat miehet

Vanhoillakin ihmisoikeus

Ikäsyrjintä oikaistava