Talous

Alkon yhtiökokous esittää viime vuoteen verrattuna tuplasti isompaa osinkopottia valtiolle – myynti kasvoi, vaikka alkoholin kokonaiskulutus pieneni

Alkon liikevaihto kasvoi 13,4 prosenttia ja myynti litroissa nousi 13 prosenttia alkoholin myyntikanavien muutosten myötä vaikka alkoholin kokonaiskulutus väheni, Alko summaa tuoreessa tiedotteessaan.
Kari Salonen
Alko Oy:n toimitusjohtaja Leena Laitinen kertoo tiedotteessa, että Alko ei tehtävänsä mukaisesti pyri myymään alkoholia mahdollisimman paljon tai yritä maksimoida taloudellista tulosta, mutta toteaa, että kustannustehokas toiminta on kuitenkin tärkeää.

Alkoholijuomaverollinen liikevaihto vuonna 2020 oli 1 296,7 miljoonaa euroa, kertoo Alko tiedotteessaan. Vuonna 2019 se oli 1 144,0 miljoonaa euroa.

"Pandemia on vaikuttanut niin asiakkaiden ostokäyttäytymiseen kuin alkoholin myyntikanaviin. Koronatilanne kasvatti myyntiämme, kun osa ravintoloiden ja matkustajatuonnin kautta aiemmin hankitusta alkoholista ostettiin Alkosta. Vuonna 2019 näiden kanavien osuus oli 25 prosenttia kokonaiskulutuksesta", toteaa toimitusjohtaja Leena Laitinen Alkon tiedotteessa.

Matkustajatuonnin osuus oli vuonna 2019 15 prosenttia ja anniskelumyynnin 10 prosenttia.

"Asiakkaamme hyödynsivät enenevässä määrin verkkopalveluja, ja verkkokaupan tilausmäärä kasvoi yli 90 prosentilla."

Alkon liikevoitto oli 64,8 miljoonaa euroa, joka on 5,0 prosenttia alkoholijuomaverollisesta liikevaihdosta, tiedote kertoo. Vuonna 2019 liikevoitto oli 40,1 miljoonaa euroa, mikä oli 3,5 prosenttia alkoholijuomaverollisesta liikevaihdosta.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sen kustannustehokkuus parani edelliseen vuoteen verrattuna. Tehokkuutta varmistettiin prosesseja ja ennustamista kehittämällä sekä varmistamalla tekemisen vaikuttavuutta.

Juomia myytiin vuoden 2020 aikana 92,7 miljoonaa litraa, kun vastaava luku oli edellisvuonna 82,1 miljoonaa litraa. Kasvua oli 13 prosenttia. Myyntiään kasvattivat kaikki tuoteryhmät.

"THL:n mukaan alkoholin kokonaiskulutus laski vuonna 2020 viitisen prosenttia edellisvuodesta koronapandemian vuoksi. 15 vuotta täyttäneet suomalaiset kuluttivat keskimäärin 9,2 litraa sataprosenttista alkoholia per asukas", Laitinen kertaa.

Yhtiön hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa jaetaan tilikaudelta 2020 valtiolle 60 miljoonaa euroa. Viime vuonna osinkoa maksettiin 30 miljoonaa.

Asiakkaat arvostivat Alkon palvelun kaupan alan parhaaksi kahdennettatoista vuotta peräkkäin Kansallinen asiakaspalvelupalaute -tutkimuksessa, yhtiö kertoo tiedotteessa. Lisäksi ikärajatarkistusten mysterytuloksissa saavutettiin kaikkien aikojen paras onnistumisprosentti 97,9 prosenttia, Alkon tiedote kertoo.

Lue lisää

Alkon tuore toimitusjohtaja: Panostamme valikoimaan ja vastuullisuuteen

Alkoholin kokonaiskulutus laski viime vuonna – matkustajatuonti väheni huomattavasti

Kansa halusi kieltolain koskevan myös lehmiä: "Pontikkatehtaita käskettiin lehtijutussa aitaamaan, jotta eläimet eivät pääsisi kiljuun käsiksi"

Ravintolaväki tyrmistyi: Alkoholilain uudistus kurjistaa alaa entisestään