Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Lukijalta: Pumppusähkö pitäisi saada tuhoisien patojen tilalle – Mäntyvaaraan sopisi Suomen ensimmäinen pumppuvoimala

"Suomen ensimmäiset pilottipumppuvoimalat voisivat jo lähivuosina korvata vesivoimalaitoksia. Näin vaelluskalojen elinpiirinä säilyisi koko Kemijoki."
Tauno Kohonen
Vesivoima on kallista ja tuhoaa vesieliöiden ympäristön, lukija huomauttaa.

Rovaniemen ja Kemijärven välille on tarkoitus perustaa vesivoimala, joka tuottaisi 155 GWh arvokasta säätöenergiaa. Hanke kuitenkin tuhoaisi monien eliöiden ympäristön, muun muassa raakku häviäisi alueelta kokonaan.

Laitos maksaisi 150 miljoonaa euroa 44 megawattia kohti. Siten vesivoiman rakentaminen on erittäin kallista.

Voidaanko Sierilän voimala korvata kokonaan jokivarteen Valajaskoskelle Mäntyvaaraan rakennettavalla pumppuvoimalalla?

Mäntyvaara on 126 metriä korkeammalla kuin Valajaksen allas. Se on ylhäältä varsin laakea, joten sinne olisi mahdollista louhia voimalan yläallas. Ala-altaana toimisi noin neliökilometrin laajuinen Illinvuopaja. Altaat yhdistetään tunnelilla. Näin säästytään maisemahaitoilta.

Tunnelin louhinta maksaa 100 euroa/kuutio ja avo­louhoksen kustannus on 3–4 euroa/kuutio. Kaikki yhteensä noin 8 miljoonaa euroa. Louhintamateriaali käytetään murskeena vaaran takana sijaitsevien tuulivoimaloiden perustusten valamiseen sekä tieverkoston rakentamiseen.

Kustannuksia aiheutuu vielä pumpuista, turbiineista ja generaattoreista kymmeniä miljoonia euroja, mutta todennäköisesti kokonaiskustannus on reilusti alle 100 miljoonan euron. Sierilän voimalaan tarkoitetulla pääomalla saataisiin kaksi yli 120 GWh:n laitosta; Mäntyvaara Rovaniemelle ja Räisälä Kemijärvelle.

Pumppuvoimalan toiminnan kannalta alhaiset lämpötilat saattavat olla ongelma, mutta se lienee ratkaistavissa. Outamaihin rakennettavat tuulivoimalat joen itäpuolella ovat vaarojen suojassa, eivätkä siten pilaa kaupunkilaisten maisemaa. Niistä ei ole haittaa tutkalaitteillekaan.

Vaikka pumppuvoimalat eivät tuotakaan lisää sähköä, niin tulos on taloudellisesti positiivinen sähkön hintavaihteluiden perusteella. Sähköä ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Suomen ensimmäiset pilottipumppuvoimalat voisivat jo lähivuosina korvata vesivoimalaitoksia. Näin vaelluskalojen elinpiirinä säilyisi koko Kemijoki.

Sierilän alue tulee suojella erityislailla Ounasjoen tapaan.

Hannu Metso

hydrobiologi

Savukoski

Lue MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Itä-Suomi jää väliin

Tuulivoimayhtiö tunkeutui yksityismaille

Tuulen teho jää vajaaksi

Yle uutiset: Oikeus torppasi Kuusamon Maaningan suuren tuulivoimapuiston suunnitelmat