Talous

HS: Egypti vaatii miljardikorvauksia Suezin kanavaan juuttuneen aluksen lastin omistajilta – Atrialla ei ole lastia laivalla, S-ryhmällä on

Wall Street Journal -lehden mukaan Egypti vaatii laivan omistajalta jopa miljardin dollarin korvauksia, kertoo Helsingin Sanomat.
Johannes Tervo
Atria vie sianlihaa Aasiaan, mutta ei tuo sieltä mitään, joten sen tavaraa ei ole Suezin kanavaan juuttuneella laivalla.

S-ryhmän tukkuyhtiölle Inex Partnersille tuli viime perjantaina huolitsijayhtiöltä ilmoitus, että Ever Given -konttilaivan pelastuskustannuksia ja muita korvauksia vaaditaan lastin omistajilta. Yhtiön kansainvälisen logistiikan päällikön Lasse Korhosen mukaan asiassa sovelletaan niin sanottua yhteishaverimenettelyä.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat verkkosivuillaan sunnuntaina.

Rahdin omistajilta kerätään tarvittavat yhteishaveritakuut ennen kuin ne voivat saada lastin haltuunsa. S-ryhmällä on laivalla kolme kontillista tavaraa, muun muassa tuulettimia ja muita kodinkoneita, jotka ovat nyt jumissa Egyptissä.

Egypti on vaatinut Wall Street Journalin mukaan jopa miljardin dollarin korvauksia ennen kuin laiva pääsee eteenpäin kohti Rotterdamia.

Laivan seisominen kanavassa on aiheuttanut viivästyksiä muiden alusten kulkuun ja tavaroiden saapumiseen.

Ruokatalo Atrialla ei ollut jumiin jääneellä aluksella tavaraa, mutta kanavan tukos aiheutti viivästyksiä Atrian sianlihan Aasian vientitoimituksiin, kertoo Atrian vientijohtaja Markku Hirvijärvi.

"Ever Given oli tulossa Aasiasta päin emmekä me tuo sieltä mitään, joten meille ei ole tullut korvausvaatimuksia", Hirvijärvi toteaa.

Lue myös:

Kanavaviranomainen: Suezin kanavan laivasuma on purkautunut

200 000 eläimen kohtalo epävarma Suezin tukoksen takia – Kansalaisjärjestö: "Lähetyksestä vastuussa olevat eivät koskaan myöntäisi, että tuhannet eläimet kuolevat heidän aluksissaan"

Satoja Atrian lihakontteja jumissa Suezin kanavan jättiruuhkassa, HKScanilla ei yhtään – "Niin kauan kuin laivojen koneet käyvät, virtaa riittää"

Lue lisää

Satoja Atrian lihakontteja jumissa Suezin kanavan jättiruuhkassa, HKScanilla ei yhtään – "Niin kauan kuin laivojen koneet käyvät, virtaa riittää"

Suezin kanavan tukkinut konttialus saatiin vihdoin liikkeelle

200 000 eläimen kohtalo epävarma Suezin tukoksen takia – Kansalaisjärjestö: "Lähetyksestä vastuussa olevat eivät koskaan myöntäisi, että tuhannet eläimet kuolevat heidän aluksissaan"

NYT: Suezin kanavan tukkineen laivan irrotus voi pahimmillaan kestää viikkoja – osa aluksista lähti mieluummin kiertämään Afrikkaa kuin odottelemaan ruuhkaan