Talous

Valtio ei käyttänytkään ottamaansa lainaa – kassaan tupsahti entisten päälle 5 miljardia euroa riihikuivaa

Valtio otti viime keväänä lujasti lainaa ja arvioi kulujen nousevan 19 miljardia euroa, mutta ne jäivätkin 13 miljardiin.
Jukka Pasonen
Valtion kassan setelipino alkoi horjua kasvaessaan korkeutta.

Valtion likvidi- eli käteiskassa kolminkertaistui viime vuonna keskimäärin 12 miljardiin euroon, kun se toissa vuonna oli 4 miljardia, Valtiokonttorista kerrotaan.

Joulukuun lopussa kassassa oli 7,6 miljardia ja nyt se on taas paisunut 9,1 miljardiin.

Valtiovarainministeriön mukaan viime vuoden keväällä varauduttiin koronaan ja alettiin ottaa velkaa oikein olan takaa. Valtion nettovelanotto eli lisävelka nousikin viime vuonna 18,3 miljardiin euroon.

Enimmillään käteiskassassa oli toukokuussa yli 17 miljardia euroa, kun uutta lainaa napsui tilille.

Suomi pärjäsi kuitenkin koronan hoidossa odotettua paremmin ja valtion menot eivät kasvaneet niin suuriksi kuin alun perin uskottiin. Niinpä lainaa jäi käyttämättä.

Kassan paisuminen johtui siitä, että valtio ei käyttänyt viime vuonna 18 miljardin nettolainasta kuin arviolta 13 miljardia ja loput jäivät kassaan siellä jo aiemmin olleiden likvidien varojen päälle.

Valtion bruttovelka nousi viime vuonna 39,3 miljardiin euroon, mutta siitä kuoletettiin 21 miljardia.

Valtion julkinen velka kasvaa edelleen tänä vuonna. Valtiokonttorin tilastoissa nettovelan on arvioitu lisääntyvän liki 12 miljardia. Bruttovelka on 36 miljardia euroa ja kuoletukset 24 miljardia.

Jukka Pasonen
Lue lisää

Valtio lainasi miinuskoroilla 3 miljardia, Työllisyysrahastolla kassa pullottaa – palauttaa syyskuussa sijoittajille takaisin 600 miljoonaa euroa

EU:n elpymisväline syventää velka-ahdinkoa

Kulmuni: Suomi velkaantuu koronakriisissä miljardeissa "kaksinumeroisen luvun" – eikä ensimmäinen luku välttämättä ole ykkönen

Vanha valta palasi Kreikkaan