Talous

Huutava pula puutarhatontuista ravistelee Britanniaa: "Emme ole nähneet tontun tonttua puoleen vuoteen

Britit ovat koristelleet puutarhojaan tontuilla jo 1800-luvulta asti
Suomalaisissa puutarhamyymälöissä tonttuja on vielä näkynyt. Britanniassa on toisin. Lehtikuva / Markku Ulander

Koronavuoden kotoilutrendi yhdistettynä Suezin kanaalin laivatukokseen on aiheuttanut ongelmia Britannian kotipuutarhureille. Brittien rakastamista puutarhatontuista on syntynyt huutava pula, kertoo BBC.

Britit ovat koristelleet puutarhojaan tontuilla jo 1800-luvulta asti. Tänäkin päivänä moni britti katsoo, ettei puutarha ilman sienellä istuvaa tai onkivapaa pitelevää tonttua ole täydellinen. Suezin tukos kuitenkin sotki rahtikuljetuksia pahan kerran ja muovista, kivestä tai betonista tehdyt tontut pönöttävät nyt kuljetuskonteissa laivoilla ja satamissa.

Puutarhaliikkeiden liiton toimitusjohtaja Iain Wylie kertoi, että toimitusketjut ovat olleet koronapandemian takia vaikeuksissa jo ennen kuin rahtilaiva Ever Given jäi poikittain jumiin Suezin kanaaliin.

Highfield Garden Worldin apulaisjohtaja Ian Byrne kertoi, että tonttukysyntä on koronarajoitusten aikana räjähtänyt käsiin, mutta tonttuja ei ole ollut saatavissa mistään.

"Emme ole nähneet tontun tonttua puoleen vuoteen", Byrne pahoitteli.

Lue lisää

Valkosipulilla voi torjua liljakukkoja ja muitakin puutarhan tuhohyönteisiä – kirvoja vastaan kannattaa käyttää hammasharjaa

Jäävätkö taimesi vaaleiksi ja pieniksi? Sade on voinut huuhtoa ravinteet kasvien ulottumattomiin

Puutarhaliitto: Luonnonmukaiset puutarhat kiinnostavat yhä useampia – näin pihasta syntyy boheemi keidas

Kotoilukrapula lamautti taimikasvatuksen – onneksi puutarhassa laiskuuskin voi olla hyve