Talous

Pääosa suomalaisista haluaa julkisen talouden tasapainotusta kuluvan vaalikauden aikana – menoleikkaukset selvästi veronkorotuksia suositumpia

Kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaisi hoitaa julkista taloutta leikkaamalla menoja.
Kirurgi, assistentti ja instrumentoiva hoitaja lonkkaproteesileikkauksessa Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kolme viidesosaa suomalaisista on sitä mieltä, että julkisen talouden tasapainottaminen tulisi aloittaa tämän vaalikauden aikana eli seuraavan kahden vuoden aikana.

Tulos selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan teettämästä Arvo- ja asennetutkimuksesta. Mielipide on sitä suositumpi, mitä paremmassa asemassa vastaaja on työelämässä, vaikka vastanneista työttömistäkin väitteen taakse asettuu 40 prosenttia. Näkemyksen suosio myös keskimäärin nousee iän myötä.

Eduskuntapuolueista sitä eniten kannattavat kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja nyt-liikkeen tukijat. Vain vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista alle puolet tukee ajatusta, kummastakin noin 40 prosenttia.

Lisäksi saman kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaisi hoitaa julkista taloutta leikkaamalla menoja.

Samassa tutkimuksessa noin kolmannes asettui verotuksen kiristämisen puolelle, kun ideaa puolestaan vastusti noin joka toinen vastaaja.

Evan ekonomisti Sanna Kurronen pitää vahvaa tukea menoleikkauksille selkeänä muutoksena aiempaan. Järjestön viime syksynä teettämässä kyselyssä hieman useampi suomalainen suosi ennemmin veronkiristyksiä kuin leikkauksia, kun nämä kaksi vaihtoehtoa asetettiin vastakkain.

"Vaikka suomalaiset näkevät julkisen velan hyvin ongelmallisena, menoleikkaukset eivät yleensä innosta suomalaisia", Kurronen sanoo tiedotteessa.

Tulos perustuu Taloustutkimuksen maalis–huhtikuun taitteessa toteuttamaan kyselyyn, johon vastasi runsaat 2 000 suomalaista. Tulosten virhemarginaali koko väestön tasolla on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Eva: Suomalaiset ovat nyt poikkeuksellisen ylpeitä maastaan – vastaavia lukemia mitattu edellisen kerran 1980-luvulla

Evan tutkimus: Noin puolet suomalaisista haluaisi sopia palkoista paikallisesti

Evan kysely: Yhteisvaluutta euro on suositumpi kuin koskaan – suomalaiset kokevat, että eurosta on enemmän hyötyä kuin haittaa

Eva: Yritykset palkkaavat työntekijöitä yhä vähemmän tulevaisuudessa – "jäykät työmarkkinat ovat selvä kasvun este ja iso työllistämisen tulppa"