Talous

"Viljelijälle varattu uustorpparin osa" – MTK-Keski-Pohjanmaan johtaja: "Yksityisyrittäjyyteen perustuvalle maanomistukselle turvattava etuisuusasema"

"Nyt alkaisi olla ihan viimeiset hetket luoda säädäntöä, jolla turvataan etuisuusasema yksityisyrittäjyyteen perustuvalle maanomistukselle", Atso Ala-Kopsala sanoo.
Esko Keski-Vähälä
"Voidaan yhtäkkiä huomata, että joku ulkomaa suorittaa Suomessa maanviljelyä ja metsätaloutta ihan omilla ehdoillaan", Atso Ala-Kopsala sanoo. MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja on maidontuottaja Toholammilta.

”Kauanko meillä on varaa ulkoistaa työpaikat tästä maasta”, kysyy MTK-Keski-Pohjanmaan johtokunnan puheenjohtaja Atso Ala-Kopsala.

”Ilmeisesti niin kauan kuin syömävelkaa saadaan”, tuottajaliiton kevätkokouksen maanantaina avannut Ala-Kopsala arvioi.

Hänen mukaansa ulkoistukseen tuntuu menevän vähä vähältä osia isänmaastakin.

”Rahastot jylläävät metsätilamarkkinoilla."

Nyt rahastoja on tulossa myös peltomarkkinoille, Ala-Kopsala kertoi.

"Viljelijälle näyttää olevan varattu operaattorin tai pitäisikö sanoa paremminkin uustorpparin osa.”

Entä sitten, kun ulkomainen taho tekee rahastolle ohittamattoman tarjouksen, puheenjohtaja kysyi.

"Kovin suurta isänmaallisuuden henkeä en näissä usko olevan. Voidaan yhtäkkiä huomata, että joku ulkomaa suorittaa Suomessa maanviljelyä ja metsätaloutta ihan omilla ehdoillaan."

Lainsäätäjille Ala-Kopsalalla on toive.

"Nyt alkaisi olla ihan viimeiset hetket luoda säädäntöä, jolla turvataan etuisuusasema yksityisyrittäjyyteen perustuvalle maanomistukselle."

Monesti todettu asia on, että maasta ei huolehdi kukaan ellei sillä ole yhtä juuristaan kiinni olevaa omistajaa, hän sanoi.

"Sen on muun muassa kommunistinen järjestelmä toteen näyttänyt. Enkä usko kasvottoman kapitalismin olevan yhtään sen parempi."

Valtion velkaantumisessa Ala-Kopsalaa huolestuttaa eniten löysä asennoituminen velkaan.

"Valtion johtoon on astunut sukupolvi, joka ei ilmeisesti muista 90-luvun alun opetuksia eikä velkaa pelätä. Kotiläksyt tuntuvat monelta olevan tekemättä."

Yliopistojen penkeiltä siirrytään suoraan politiikan huipulle, Ala-Kopsala sanoi.

"Silloin jää puuttumaan kokemus siitä, miten tavallisen kansan reaalimaailma tai sellainen hyvinvoinnin tuotannon perusyksikkö kuin yritys toimivat."

Lopputulokset tällaisesta päätöksenteosta alkavat Ala-Kopsalan mukaan paljastua.

"Parhaillaan selvitellään kuiviketurvetoimituksia ulkomailta Suomeen, koska omalla politiikalla on ajettu tilanne siihen. Kaukolämmön tuotannossa oli valmis kuvio, jonka logistiikan muuttaminen maksaa."

Puun osuutta pitäisi nostaa, "mutta se ei ole ongelmatonta".

"Siksi hakelaivat saapuvat Suomeen. Jotain muutakin voi niiden mukana saapua nakertamaan metsiämme."

Lue lisää:

"Kehysriihtä lämmitetään turpeella" – MTK:n Marttila: "MTK joutuu ehkä jo tänä vuonna edistämään kuivike- ja kasvuturpeen tuontia Venäjältä"

Lue lisää

MTK-Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja: "Nauta kuuluu luonnon kulkuun kuten 50 miljoonaa biisonia"

"Vaikea uskoa, että Suomi toimisi kuin Norja ja kieltäisi turkistarhauksen" – MTK-Keski-Pohjanmaan uusi toiminnanjohtaja uskoo tarhauksen jatkuvan

"Ruuantuotannon tuet pitäisi kohdistua ruuantuotantoon"

Kauppa jakaa almuja halpuutetuille –"Suomalaistuottajista on tullut uusi Afrikan lapset"