Talous

Altian liikevaihto ja kannattavuus paranivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Suuri osa yhtiön tuloista ja kassavirrasta saadaan tavallisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Kimmo Haimi
Alkoholijuomien kulutuksessa on merkittävää kausiluonteista vaihtelua, jolla on vaikutus Altian liikevaihtoon ja kassavirtaan.

Alkoholijuomayhtiö Altian liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 5,1 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, kertoo Altia tiedotteessaan. Altia-konsernin liikevaihto oli vuoden 2021 tammi–maaliskuussa 71,7 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2020 vastaavan lukema oli 68,2 miljoonaa euroa.

Altia on pohjoismainen alkoholijuomayhtiö, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa viinien ja väkevien alkoholijuomien markkinoilla.

Vertailukelpoinen käyttökate parani 7,7 miljoonaan euroon verrattuna vuotta edeltävään 5,5 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liiketulos parani 3,9 miljoonaan euroon vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen 1,1 miljoonasta eurosta.

Vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät olivat –3,2 miljoonaa euroa ja liittyivät Altian ja Arcuksen väliseen sulautumissuunnitelmaan, tiedotteessa kerrotaan.

Osakekohtainen tulos laski viime vuoden ensimmäisen neljänneksen 0,04 eurosta 0,02 euroon.

Alkoholijuomien kulutuksessa on merkittävää kausiluonteista vaihtelua, jolla on vaikutus Altian liikevaihtoon ja kassavirtaan, Altian tiedotteessa kerrotaan.

Suuri osa yhtiön tuloista ja kassavirrasta saadaan tavallisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun taas vuoden ensimmäisellä neljänneksellä osuus on huomattavasti pienempi. Vuoden lopun sesonkiin liittyvät valmisteverot maksetaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mikä johtaa merkittäviin ulosmeneviin kassavirtoihin. Myös pääsiäisen ajoittuminen vaikuttaa myyntiin ja kannattavuuteen.

"Toimintaympäristön elpymisen ennustaminen on vaikeaa. Elpyminen riippuu pitkälti koronaviruspandemian kehityksestä, rokotusten edistymisestä ja kuluttajien käyttäytymisen muutoksista. Näiden epävarmuustekijöiden vuoksi ennustettavuus koko vuodelle 2021 on heikko, ja olemme päättäneet julkistaa lyhyen aikavälin näkymät mutta emme ohjeistusta vuodelle 2021", kertoo Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä tiedotteessa.

Altia on yhdistymässä norjalaisen Arcusin kanssa. Uuden yhtiön nimeksi tulee Anora Group, ja tieto yhdistymisestä tuli syyskuussa 2020.

Yhdistymisellä on Suomen ja Ruotsin kilpailuviranomaisten siunaus.

"Kuten tiedotimme 15.4.2021, sulautumisen täytäntöönpano voi viivästyä vuoden 2021 syksyyn, koska sitova sopimus kilpailuviranomaisten edellyttämien brändien myynneistä tulee solmia ennen sulautumisen täytäntöönpanoa", Tennilä kertoo tiedotteessa.

Lue myös:

KKV hyväksyi Altian ja norjalaisen Arcuksen sulautumisen ehdollisena – Altia odottaa Norjan kilpailuviranomaisen päätöstä 20. toukokuuta mennessä

Lue lisää

Etanolin kysyntä siivitti Altian ohran käytön ennätykseen

Altian alkuvuotta painoi kuivuuden kallistama ohra – yritysostossa tuotevalikoimaan ilmestyi glögikuohuviini

Ohran hinnan vaikutus Altian tulokseen alkaa tasaantua

Altian tulos painui tappiolle – myöhäinen pääsiäinen vaikutti