Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Uusi matkaparkkiketju haastaa puskaparkit ja leirintäalueet

Kevyitä palveluita tarjoava BestPark tähtää 50 parkin ketjuun muutamassa vuodessa.
Jarno Mela
Pasi Kylmälä aloitti BestPark-yrittäjänä syyskuussa.

Kotimaan matkailu on palauttanut suosioon mökkien ohella karavaanariuden. Vaunuja ja matkailuautoja myydään ja vuokrataan jo toista vuotta ennätystahtiin. Niillä mennään perinteisille leirintäalueille, mutta moni pysäköi hyvin varustellun menopelinsä puskaparkkiin eli pysäköintialueelle tai mukavaan maisemaan.

Näiden välimuoto ovat pieniä palveluja tarjoavat matkaparkit, joita on ollut esimerkiksi huoltoasemien kyljessä.

Suomeen nousee myös uusi BestParkien ketju. Alueita on nyt neljä, ja vuoteen 2024 niitä aiotaan avata 50, Suomen lisäksi Baltiaan ja Venäjälle.

Ne toimivat sähköisesti: asiakas varaa paikan ja saa portti- ja huoltotilojen avainkoodin tekstiviestillä etukäteen. Alueilla on valvontakamerat, eikä yrittäjän ole pakko olla paikalla, joskin hän vastaa alueen huollosta.

Matkaparkkeja pyörittävät itsenäiset yrittäjät, jotka maksavat valmiista ja aidatusta alueesta noin 2 000 euron kuukausittaista leasing-maksua emoyhtiölle, samoin osan tuotosta. Emoyhtiö BestPark Oy:n omistaa Lasse Sorvari, jolla on hallussaan enemmistö myös Best Caravan -liikkeistä.

"Toive on tullut asiakkailtamme, jotka ovat kaivanneet luvallista ja turvallista yöpymispaikkaa", Sorvari sanoo niistä, joille riittävät riisutut palvelut, mutta joita villi pysäköinti ei innosta.

"Kiinnostus on kovaa, sillä käymme parhaillaan neuvotteluja noin 60 kunnan kanssa, ja alueille etsitään yrittäjiä."

Karavaanari jättää paikkakunnalle Sorvarin mukaan 237 euroa vuorokaudessa, ja hänestä olisi hyvä, jos yrittäjä saisi siitä palveluillaan isommankin siivun.

Leirintäalueiden tai muiden yrittäjien kanssa matkaparkit eivät kilpaile, hän sanoo. "Jos kohteessa on vaikkapa polkupyörävuokrausta, me emme sitä tarjoa."

Sorvarin mukaan parkkeja sijoitetaan hyville sijainneille muun muassa kaupunkien palveluiden läheisyyteen, ja ne ovat purettavissa parissa viikossa.

Pasi Kylmälä avasi BestParkin syyskuussa Toijalan satamassa.

"Avaus koronavuonna talvea vasten oli pahin mahdollinen aika, koska on leasingmaksut mutta ei asiakkaita. Nyt huhtikuussa on ollut kävijöitä, ja uutena vuotena ja pääsiäisenä olimme täynnä."

Yö maksaa kysynnästä riippuen muutamasta eurosta noin 40:een, ja siihen kuuluu sähkö, vesi, wc, suihku, sauna, grilli ja jätevesiviemärit.

Kylmälä ei koe kilpailevansa leirintäalueiden kanssa, vaikka niitäkin on Akaassa kaksi. "Täällä voi olla enintään viisi yötä ja palvelut ovat karsitut."

Paikkoja on nyt 24, mutta maat omistava kunta vuokraa tarvittaessa lisää.

Kylmälä pitää paikat kunnossa roskiksien tyhjennystä myöten omin ja vaimon voimin. "On hyvä olla palveluhenkisyyttä, taitoa auttaa teknisissäkin asioissa ja ymmärtää karavaanareiden sielunelämää", sanoo yrittäjä, joka ajoi aiemmin tilausbusseja ja toimi muusikkona ja tapahtumajärjestäjänä.

Eniten risoo se, että opastuskyltti moottoritien kyljessä maksaa 10 000 euroa.

"Se on räävittömän kallista, ja ongelma koskee kaikkea maaseutumatkailua."

Lue myös:

Nyt Toijalan satamassa on uimaranta, mutta pian paljon muutakin – "Päiväkävijämäärä voi muuttua nelinumeroiseksi. Hiekkaranta ei riitä", kaupunki sanoo suunnitelmista, jotka pani liikkeelle yksi toimija

Eija Mansikkamäki
Karavaanikauppias Lasse Sorvari perusti matkaparkkiketjun, koska asiakkaat toivoivat luvallista ja turvallista yöpymisaluetta.
Lue lisää

Nyt Toijalan satamassa on uimaranta, mutta pian paljon muutakin – "Päiväkävijämäärä voi muuttua nelinumeroiseksi. Hiekkaranta ei riitä", kaupunki sanoo suunnitelmista, jotka pani liikkeelle yksi toimija

Oletko vuokraamassa asuntovaunua kesäreissua varten? Asiantuntija varoittaa vakuutusturvan sudenkuopasta, joka voi aiheuttaa ikävän yllätyksen

Millä kulkupelillä lomalle ja tien päälle?

Esperi Care ja Akaan kaupunki pääsivät sovintoon, oikeudenkäynti yli 1,7 miljoonan euron vahingonkorvauksista peruttu