Talous

Varman Murto: "Olemme juuri lähdössä erinomaiseen talouden lähtökiitoon"

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma teki historiansa parhaita tuloksia alkuvuonna. Sijoitukset tuottivat kolmessa kuukaudessa kolme miljardia euroa, ja mikä kasvatti sijoituspotin 52,9 miljardiin euroon.
Carolina Husu
Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo hallituksen kehysriihen päätösten jatkavan valtion velkaantumiskehitystä näillä näkymin yli hallituskauden.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto kuvailee alkuvuoden kehitystä historian parhaiksi, eivätkä edellisetkään vuosineljännekset ole olleet heikkoja. Poikkeuksen teki vain vuosi sitten tapahtunut koronan alkushokki, jolloin kaikki sijoituslajit olivat pääomasijoituksia ja kiinteistöjä lukuun ottamatta miinuksella.

"Olemme juuri lähdössä erinomaiseen talouden lähtökiitoon, kun vientikysyntä 12 kuukautta eteenpäin näyttää hyvältä", Murto sanoo.

Hän arvioi muun muassa USA:n massiivisen elvytyksen ja maan pääsemisen lähiaikoina koronasta irti auttavan kysynnän kasvuna Suomen taloutta.

"Kuluttajat nostivat siellä vähittäiskaupan myyntiä maaliskuussa kymmenen prosenttia. Tämä on poikkeuksellinen kiihdytys USA:ssa 1980-luvun jälkeen. Myös Saksan teollisuus kiihdyttää nyt ennätysvauhdilla."

Murto arvioi Euroopan elvytyspaketin menevän läpi muodossa tai toisessa. Hän toivoo erityisesti Italian saavan taloutensa liikkeelle, koska muuten velka muuttuu euroalueella yhteiseksi.

Koronapandemian seuraukset ovat näkyneet työeläkeyhtiön toiminnassa työkyvyttömyyseläkehakemuksissa. Varmassa on myönnetty vasta yhdelle hakijalle jatkuva työkyvyttömyyseläke koronan takia.

"Odotettavissa on, että jatkossa työkyvyttömyyseläkehakemuksia koronainfektioon sairastuneilta tulee huomattavasti lisää. Epidemian alusta on vasta reilu vuosi, ja työkyvyttömyyseläkettä haetaan yleensä vuoden sairauspäivärahakauden jälkeen, jos työkyvyttömyys pitkittyy", Murto sanoo.

Koronakriisi on vaikeuttanut etenkin pienten ja keskisuurten Varman asiakasyritysten toimintaa.

Varman sijoitukset tuottivat 6,0 prosenttia eli 3,0 miljardia euroa, ja sijoitusten kokonaismäärä kasvoi 52,9 miljardiin euroon. Sijoitustoiminnan tulokseen vaikuttivat etenkin noteerattujen osakkeiden ja pääomasijoitusten sekä hedgerahastosijoitusten vahvat tuotot.

Osakesijoitukset tuottivat 10,8 prosenttia, joista pääomasijoitukset 16,0 prosenttia ja noteeratut osakkeet 9,2 prosenttia. Muut sijoitukset tuottivat 4,4 prosenttia, joista hedgerahastosijoitukset 4,5 prosenttia.

Kiinteistösijoitusten tuotto oli 0,9 prosenttia ja korkosijoitusten -0,3 prosenttia.

"Kysymysmerkki on juuri toimi- ja liiketiloissa. Toistaiseksi arvonmuutokset ovat olleet aika maltillisia. Hotellit ovat saaneet osumia, mutta kysyntä on tulossa takaisin", sanoo sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Hänen mukaansa takana on viime vuoden marraskuun alusta alkanut poikkeuksellisen vahva jakso osakemarkkinoilla.

"Tätä on tukenut globaalin talouden rekyyli sekä voimakas fiskaalinen ja rahapoliittinen elvytys, eivätkä edes nousussa olleet pitkät korot ole hermostuttaneet osakemarkkinaa", sanoo Reima Rytsölä.

Lue lisää:

Varman Murto: Tälle vuodelle on ladattu kovat odotukset talouskasvusta, mutta se ei koske vielä Eurooppaa

Jukka Pasonen
Lue lisää

Eläkeyhtiö Varman sijoitustuotto putosi miinukselle – syynä osakemarkkinoiden painuminen loppuvuodesta

Teräsyhtiö SSAB valmistautuu teräksen kysynnän laskuun – tulos romahti alkuvuonna

Honkarakenteen tulos parani – onnistumiset Japanissa ja Kiinassa korvasivat liikevaihdon hiipumista Venäjällä

Kauratuotteiden kysyntäpiikki siivitti Raision alkuvuotta