Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Kysely: Jo liikkumisrajoitusten valmistelu aiheutti yrityksissä lomautuksia ja vähensi myyntiä

Yrityksistä 17 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella.
Yrityksistä 17 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kun hallitus keväällä valmisteli sittemmin kariutuneita liikkumisrajoituksia, yli puolet yrityksistä koki suunnitelmien ja niihin liittyvän "poukkoilevan viestinnän" haitanneen liiketoimintaansa. Asiaa selvitti Keskuskauppakamari kyselyssään.

Yrityksistä 17 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella. Noin 6 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä ehti käynnistää lomautukset tai yt-neuvottelut.

"Hallituksen liikkumisrajoituspuheet otettiin yrityksissä vakavasti, koska niillä olisi ollut merkittävää vaikutusta yritysten liiketoiminnalle. Yritykset ennättivät tehdä jo toimenpiteitä sen perusteella, mitä hallitus viesti. Tämä on hyvä muistutus siitä, että yrityksille ei ole ihan sama, miten asiat valmistellaan ja viestitään", sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

Yrityksiltä lisäksi kysyttiin, miten ne arvelevat koronakriisin muuttavan yritystoimintaa. Joka kymmenes vastaaja arveli kriisin vähentävän henkilöstöä pysyvästi ja joka kahdeksas uskoi kriisin laskevan liikevaihtoa.

Kyselyyn vastasi noin 2 400 kauppakamarien jäsenyritystä useilta toimialoilta. Kuusi prosenttia vastaajista on yksinyrittäjiä, loput työnantajayrityksiä.

Lue lisää

Marin ajoi liikkumisrajoituksia sanoen THL:n pitävän niitä välttämättöminä – THL:n Salminen kertoi kuitenkin muiden vaihtoehtojen riittävän

Lopettamista pohtivia yrittäjiä on nyt enemmän kuin kertaakaan aiemmin koronakriisin aikana – liikkumisrajoituksia pelätään "kuin ruttoa"

Oikeuskansleri liikkumisrajoituksista: Esitys valmisteltiin kiireellä, lausuntokierros jäi väliin ja vaihtoehtoisten keinojen arviointi ei riittävän kattava

Pääministeri Sanna Marin: Hallitus vetää esityksen liikkumisrajoituksesta pois eduskunnasta