Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Suomen Pankki vaatii velkakattoa ja asuntolainojen pituusrajoitusta viipymättä – pitää suomalaisten lisääntynyttä velkaantumista huolestuttavana

Suomen Pankin mukaan luotonanto vilkastunut viime kesästä lähtien. Pankki vaatiikin nyt velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen ottamista käyttöön viipymättä.
Suomen Pankki vaatii velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen käyttöönottoa viipymättä. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Kotitalouksien pitkään kasvanut velkaantuneisuus heikentää Pankin mukaan Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä. Asuntoluotonanto on vilkastunut viime kesästä lähtien, ja se on kasvattanut kotitalouksille kertynyttä velkataakkaa.

Asuntolainoja myöntäviä rahoituslaitoksia Suomen Pankki moittii löystyneistä lainaehdoista. Pankki kertoo, että pitkiä asuntolainoja nostetaan enemmän kuin koskaan ja entistä suurempi osa uusien asuntolainojen määrästä on myönnetty ihmisille, joilla on runsaasti velkaa heidän tuloihinsa nähden.

"Kotitalouksien yhä lisääntynyt velkaantuminen ja uusien asuntolainojen ehtojen löystyminen kasvattavat uusien makrovakausvälineiden tarvetta", tähdentää Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Suomen Pankki on huolissaan myös taloyhtiölainoista, joiden osuus kotitalouksien velasta on kasvanut edelleen.

"Taloyhtiölainat voivat hämärtää asunnonostajien käsitystä asumisen kokonaismenoista ja houkutella ostamaan omaan velan- ja vastikkeenhoitokykyyn nähden kalliita asuntoja", Nykänen varoittaa.

Suomen Pankki vaatii, että asuntojen hankintaan käytettäviä taloyhtiölainoja tulisi säännellä mahdollisimman samankaltaisesti kuin asuntolainoja. Taloyhtiölainojen enimmäisosuuden ja -pituuden rajoittaminen hillitsisi suurimpien taloyhtiölainojen myöntämistä.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa kaikissa suurimmissa kaupungeissa vuoden takaiseen verrattuna. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Asuntokaupan kokonaisarvo oli viime vuonna lähes 17 miljardia euroa. Arvosta yli kaksi kolmannesta muodostui vanhojen osakeasuntojen kaupasta.

Suomen Pankin mukaan Suomen talous on selvinnyt kokonaisuudessaan koronapandemiasta odotettua pienemmin vaurioin. Pandemia ei ole horjuttanut Suomen rahoitusjärjestelmän toimintakykyä.

Voimakas raha- ja finanssipoliittinen elvytys, pankkien myöntämät joustot lainanhoitoon, suorat yritystuet sekä makrovakausvaatimusten ja muun pankkisääntelyn helpotukset ovat auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä.

Lue lisää

Suomen Pankki vaatii kotitalouksille velkakattoa – "Riskeihin on voitava puuttua"

Marja Nykänen, pankkimaailman ykkösnainen – "Keskustelu pikavippiyhtiöiden kattavammasta valvonnasta on ihan asiallista käydä"

Sopivat ja pätevät Suomen Pankkiin

Olli Rehn odotetusti Suomen pankin johtokuntaan, keskustassa edessä ministerikierrätys