Talous

Kylmä alkuvuosi nosti sähkönkulutusta, myös tukkuhinta kaksinkertaistui viime vuodesta

Sähkön ohella sääolosuhteet näkyivät kaukolämmön kulutuksessa.
Sähköä kuluu kylmässä pakkaskelissä enemmän kuin lämpimällä säällä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sähkönkulutus nousi tammi-maaliskuussa seitsemän prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna, kertoo Energiateollisuus.

Energiateollisuuden mukaan viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin, joten tämä vuosi on merkinnyt paluuta normaaliin. Nyt varsinkin helmikuu oli kylmä.

Sähkön ohella sääolosuhteet näkyivät kaukolämmön kulutuksessa, joka kasvoi ensimmäisen vuosineljänneksen aikana lähes kolmekymmentä prosenttia edellisestä talvesta.

Sähkön tukkuhinta nousi alkuvuonna kaksinkertaiseksi viime vuodesta, jolloin sähkö oli Energiateollisuuden mukaan ennätyksellisen halpaa. Kasvaneen kulutuksen lisäksi hintaa nosti nyt tuulivoiman huono saatavuus. Lisäksi päästöoikeuden hinta on kaksinkertaistunut vuoden sisällä.

Kuluttajien kiinteähintaisissa määräaikaisissa sähkösopimuksissa tukkuhinnan muutos ei näy, mutta tukkuhintaan sidotuissa sopimuksissa hinnannousut ja -laskut siirtyvät suoraan asiakkaan sähkölaskuun.

Lue lisää

Sähkön siirtohintoihin on povattu 350 miljoonan euron säästöjä kuun alussa voimaan astuvista lakimuutoksista –Omakotiliitto odottaa vielä tulevia laskuja: "Uskomme vasta sitten"

Yle uutiset: Kuluttajien innostus vihreään sähköön ei ole kääntynyt suureen nousuun – Yritysten kiinnostus kasvussa

Kun Raahen teräsjätti luopuu kivihiilestä, tilalle tarvitaan vetyä ja ison ydinvoimalan verran sähköä

Lähes miljoona pumppua puhisee Suomea lämpimäksi – ilman niitä huippusähköntarve olisi satoja megawatteja korkeampi