Talous

Kävijämäärät putosivat kauppakeskuksissa, mutta poikkeuksellinen vuosi toi kauppakeskuksiin runsaasti uusia palveluja

Liiketilojen vuokrausaste onkin pysynyt poikkeusvuodesta huolimatta korkeana.
Jaana Kankaanpää
Asiakkaita kauppakeskus Forumissa Helsingissä maaliskuussa 2021. Kuvituskuva.

Vuosi 2020 oli kauppakeskuksille haastava. Kauppakeskusten vertailukelpoinen myynti laski vuonna 2020 kaikkiaan 11 prosenttia ja kävijämäärät 22 prosenttia, selviää Suomen Kauppakeskusyhdistyksen kauppakeskuksilta keräämien tietojen pohjalta.

Pandemia-aika nosti kauppakeskusten keskiostosta 17 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020, ja vuoden ehdottomiin voittajiin kuuluvat päivittäistavarakaupat ja verkkokauppa. Päivittäistavarakaupan myynti kauppakeskuksissa nousi kolme prosenttia.

"Koronapandemia näkyi kauppakeskuksissa ympäri Suomen. Asiakkaat suosivat lähikeskuksia sekä isompia alueellisia kauppakeskuksia, joissa on kattavat päivittäistavarakaupan palvelut", Suomen Kauppakeskusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja Prometheus Partnersin toimitusjohtaja Terhi Sell kertoo Suomen Kauppakeskusyhdistyksen tiedotteessa.

Koronarajoitukset iskivät eritoten ydinkeskustojen kauppakeskuksiin, mutta paikalliset ja alueelliset kauppakeskukset palautuivat koronapandemian tuomista rajoituksista verrattaen nopeasti.

Sell muistuttaa, että moni yhteiskunnan tärkeä palvelu on tätä nykyä sijoittunut kauppakeskuksiin ja ne ovat tärkeitä kohtaamisen ja asioimisen paikkoja.

"Samalla kauppakeskusten merkitys yrittämisen paikkana on korostunut."

Päivittäistavarakauppa on vetänyt hyvin koronasta huolimatta, mutta monelle muulle toimialalle viime vuosi oli vaikea, sanoo myös Helsingin Pasilassa sijaitsevan Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki.

"Triplassa tehtiin hartiavoimin töitä turvallisen asioinnin eteen sekä panostettiin markkinointiin. Nyt kun tulevaisuus näyttää jälleen positiivisemmalta, on hyvä lähteä rakentamaan myös kauppakeskusten paluuta normaaliin arkeen", kertoo Kivimäki.

Liiketilojen vuokrausaste onkin pysynyt poikkeusvuodesta huolimatta korkeana. Vuoden 2020 lopussa lähes 94 prosenttia kauppakeskusten liiketiloista oli vuokrattuna. Luku pohjautuu KTI Kiinteistötiedon tekemään vertailuun, jossa on mukana yhteensä 43 kauppakeskusta.

Kauppakeskuksissa otettiin viime vuonna käyttöön erilaisia palveluita turvallisen asioinnin mahdollistamiseksi. 

Esimerkiksi Tampereen Ratinassa ja Kuopion Matkuksessa avattiin liikunta- ja aktiviteettipuistot kauppakeskuksen piha-alueelle, Helsingin Mall of Triplassa otettiin käyttöön useamman liikkeen yhteinen verkkokauppa ja Espoon rakenteilla olevaa Lippulaiva-kauppakeskusta on esitelty lähialueen asukkaille ja sidosryhmille virtuaalikierroksilla. 

Pitkään jatkunut poikkeustilanne ruokkii uusia ideoita, Sell sanoo.

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin kauppakeskusjohtajan Aleksi Salmisen mukaan terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta kauppakeskukset ovat suoriutuneet korona-ajasta erinomaisesti ja toiminnan nopeus muuttuneissa rajoitustilanteissa on ollut ensiluokkaista.

"Rokotettujen määrän kasvaessa ja rajoitusten poistuessa uskon vakaasti kauppakeskusten kävijämäärien palautuvan vähintään koronaa edeltävälle tasolle."

Lue lisää:

MaRa torjuu ankarien rajoitustoimien jatkamisen vuoden loppuun

Näin Kaupan liitto vastaa Harkimon kysymykseen alennusmyyntien tungoksesta: ”Kaupan yritykset järjestävät alennuskampanjoita harkintansa mukaan”

Luksustuotteiden Zsar hiljeni Virolahdella – kun korona sulki itärajan, uusi kauppakeskus joutui kurimukseen

Lue lisää

"Suomalaiset eivät ymmärrä, että Virossa Suomi on suurvalta" – rajakiistaa pidetään oppituntina siitä, ettei maiden välillä ole virolaisten toivomaa erityissuhdetta

Uudenmaan ravintolat saavat tästä päivästä alkaen olla auki yhteentoista asti – tiukat rajoitukset voimassa vielä Hämeessä

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa

Koronarajoituksia lievennetään pääkaupunkiseudulla: kokoontumisten henkilömäärää ei enää rajoiteta sisätiloissa eikä rajatuissa ulkotiloissa