Talous

Teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa selvästi vuodentakaisesta – tuotanto pieneni hiukan

Päätoimialoista suurinta kasvua helmikuuhun nähden oli kaivostoiminnassa ja louhinnassa.
Teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa selvästi verrattuna viime vuoden maaliskuuhun, kertoo Tilastokeskus. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli maaliskuussa 23,3 prosenttia suurempi kuin viime vuoden maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tilaukset kasvoivat 11,3 prosenttia verrattuna samaan aikaan viime vuonna.

Maaliskuun tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa 30 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa 20,1 prosenttia. Kemianteollisuuden tilaukset pienenivät puolella prosentilla. Tilastokeskus tosin muistuttaa, että tilaustilastot ovat herkkiä voimakkaille heilahteluille tilastointitavan vuoksi, sillä suuretkin tilaukset kohdistetaan vain yhdelle kuukaudelle.

Maaliskuun työpäiväkorjattu teollisuustuotanto pieneni 2,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen eli helmikuuhun verrattuna kausitasoitettu tuotanto taas pieneni 2,1 prosenttia.

Päätoimialoista suurinta kasvua helmikuuhun nähden oli kaivostoiminnassa ja louhinnassa (6,3 prosenttia), sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (1,9) ja metalliteollisuudessa (0,6). Tuotanto taas väheni esimerkiksi sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa (2,6 prosenttia) ja kemianteollisuudessa (1,5).

Vuodentakaiseen verrattuna eniten tuotanto kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (6,8 prosenttia) ja metalliteollisuudessa (2,6). Tuotanto väheni kemianteollisuudessa (16,4 prosenttia) ja metsäteollisuudessa (5,3).

Lue lisää

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia

Analyysi: Hiilineutraali talous tarvitsee tekijöitä eri puolille Suomea

Pitkä alavire teollisuuden tilauksissa päättyi – kasvua marraskuussa yhdeksän prosenttia

Traktoritehtaan tilauskirjat pullistelevat – korona ei ole vaikuttanut tuotantoon, mutta varotoimet ovat tiukkoja