Talous

Fortumilla vahva alkuvuosi, liikevoitto nousi 1,17 miljardiin – Uniper on vuodessa tuottanut 1,07 miljardin vertailukelpoisen liikevoiton Fortumille

Fortum on tyytyväinen EU-sääntelyn etenemiseen – ilmastolakiin tuli selkeä parannus vesivoiman osalta.
Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan Fortumin vuosi on alkanut "erittäin vahvasti". LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 1,17 miljardiin euroon oltuaan vuotta aiemmin 393 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Markus Rauramo totesi, että Fortumin vuosi on alkanut "erittäin vahvasti".

"Markkinaolosuhteet tukivat liiketoimintaamme huomattavasti haasteellisemman vuoden 2020 jälkeen", Rauramo sanoi tiedotteessa.

Lukuja kohensi myös saksalaisen Uniperin vahva tulos. Ensimmäisen täyden vuoden aikana, jolloin Uniperin tulos on raportoitu osana Fortumia, on yhtiö tuottanut Fortumin vertailukelpoisesta liikevoitosta 1,07 miljardia euroa.

Fortumin kaikkien segmenttien vertailukelpoiset liikevoitot kasvoivat vuodentakaisesta. Pohjoismaiset vesivarastot ovat olleet korkealla tasolla, mutta sähkönhinnat nousivat silti merkittävästi ja pullistivat Generation-segmentin eli sähköntuotannon liikevoittoa 14 prosenttia. Kaukolämpöliiketoiminta hyötyi kylmästä talvesta ja myös kierrätys- ja jäteliiketoiminta paransi tulostaan.

Sähkön myyntikatteiden ja lisäarvopalveluiden myynnin kasvu vahvistivat edelleen kuluttajaliiketoiminnan tulosta. Fortum pohtii parhaillaan kuluttajaliiketoimintansa myyntiä, mutta ei ole vielä kertonut, milloin asiasta voisi tulla päätöksiä.

Samalla jatkuu työ Uniperin entistä tiukemmaksi integroimiseksi osaksi Fortumia.

Rauramo oli tyytyväinen myös EU-sääntelyn etenemiseen. Ilmastolakiin tuli selkeä parannus vesivoiman osalta. Ydinvoiman ja kaasun osalta päätöksiä odotetaan kesällä. Komission asiantuntijaryhmän mukaan ydinvoiman tuotanto ei aiheuta enempää haittaa kuin muut energian tuotantomuodot, ja Rauramon mukaan Fortum odottaa, että komissio tässä noudattaa oman tieteellisen asiantuntijaorganisaationsa näkemystä.

"Kaasun osalta olemme tyytyväisiä siitä, että komissio korosti maakaasun roolia päästöjä vähentävänä siirtymävaiheen teknologiana. Odotamme, että tuleva lainsäädäntö on tämän näkemyksen mukainen", Rauramo sanoi.

Lue lisää

Fortum rakentaa akkujen kierrätyslaitoksen Harjavaltaan – valmistuttuaan markkinoiden suurin akkumetallien kierrätyslaitos

Saarioinen sinnitteli sitkeästi läpi vaikean koronavuoden

Vapaa-ajan ja kodintekniikan tuotteet siivittivät kauppaketju Tokmannin myyntiä – alkuvuoden tulos ennätyslukemiin

Nokia aloitti vuoden vahvasti – vertailukelpoinen liikevoitto lähes viisinkertaistui vuotta aiemmasta