Talous

OP:n ekonomistit povaavat talouskasvua Suomeen

Talouden näkymää vahvistaa nyt erityisesti kotitalouksien kysyntä, joka siivittää niin kulutusta kuin asuntomarkkinoitakin.
Hanna Linnove
Kotitalouksien reaalitulot kasvoivat viime vuonna hieman, ja säästämisaste nousi 5,7 prosenttiin.

OP Ryhmän ekonomistit arvioivat Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 3,3 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia, kun vuoden alussa ennusteet olivat vielä 3 prosenttia ja 2,6 prosenttia.

Suomen talous toipuu ekonomistien arvion mukaan pandemian aiheuttamasta kriisistä tavanomaista taantumaa nopeammin. Toipumisen aiheuttama kasvupyrähdys alkaa laantua kuitenkin jo ensi vuonna, jolloin palataan kriisiä edeltäneelle, verkkaiselle kasvu-uralle.

"Lähiaikojen vahvat kasvuluvut kertovat rivakasta palautumisesta kohti koronakriisiä edeltänyttä tilannetta. Kasvulukuja tulkitessa on syytä pitää kuitenkin jäitä hatussa. Ripeä toipuminen voi aiheuttaa pullonkauloja, mutta ylikuumenemisesta voitaisiin alkaa puhua vasta silloin, jos vahva kasvujakso pitkittyisi. Se on kuitenkin epätodennäköistä", toteaa OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Talouden näkymää vahvistaa nyt erityisesti kotitalouksien kysyntä, joka siivittää niin kulutusta kuin asuntomarkkinoitakin. Kulutuksen elpymistä vetävät koronasta eniten kärsineet palvelut, jotka palaavat aiemmalle kasvutrendilleen ensi talven aikana. Myös puolikestävien tavaroiden, kuten vaatteiden, kulutus piristyy. Sen sijaan päivittäistavaroiden kaupan buumi jopa hiipuu.

Kotitalouksien reaalitulot kasvoivat viime vuonna hieman, ja säästämisaste nousi 5,7 prosenttiin. Samalla kotitalouksille kertyi säästöjä kuusi miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2019.

OP Ryhmän ekonomistit arvioivat, että säästämisaste laskee ensi vuonna ainoastaan hieman alle koronapandemiaa edeltäneen tason, eli vain pieni osa kertyneistä säästöistä käytetään lähivuosina kulutukseen. Säästöjen ennustetaan kanavoituvan moniin kohteisiin, pitkäaikaisista sijoituksista asuntoihin ja mökkeihin. Myös viennin veto tukee talouden elpymistä.

Lue lisää

Valtiovarainministeriö ennustaa talouskasvun kiihtyvän – myönteiset näkymät ovat vahvistuneet selvästi

Suomen Pankin Olli Rehn: "Koronapandemiasta ei jää pitkäaikaisia vaikutuksia Suomen talouteen"

Suomen Pankki korottaa talousennustettaan – kasvu kiihtyi keväällä

Teollisuuden uudet tilaukset pomppasivat huhtikuussa ylös lähes puolella: "Hyvin pyyhkii"