Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Talous

Omakotiliitto selvitti mökkikustannuksia – kalleimmissa kunnissa kulut yli kaksinkertaiset edullisimpiin nähden, oopperakaupunki-Savonlinna kärjessä

Kustannukset ovat nousseet erityisesti Kuopiossa sekä Mikkelissä, Mäntyharjulla, Savonlinnassa ja Rovaniemellä.
Petteri Kivimäki
Arkistokuva mökkilaiturista Hirvensalmella.

Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla kunnalliset kustannukset ovat korkeimpia, kertoo Suomen Omakotiliiton teettämä selvitys. Järjestön selvityksessä vertailtiin kahdenkymmenen Suomen suurimman mökkikunnan kustannuksia mökkiläiselle.

Mökkiläiselle kustannuksiltaan kalliimpia ovat Savonlinna, Kuopio, Mikkeli, Mäntyharju, Parainen, Kangasala ja Lohja. Samat kunnat edustavat pitkälti myös viime vuoden mökkivaltaisimpien kuntien kärkikastia. Mökkiläiselle edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Ero kustannuksiltaan kalleimman ja edullisimman mökkikunnan kunnallisissa maksuissa on 667 euroa vuodessa. Savonlinnassa, joka on mökkipaikkakunnista kallein, kunnallisiin maksuihin kuluu 1 160 euroa vuodessa, kun taas edullisimmalla paikkakunnalla Oulussa, maksettavaksi jää 493 euroa. Keskimäärin kunnallisiin kustannuksiin vuodessa hupenee Omakotiliiton mukaan 815 euroa.

Kasvua kustannuksissa on tullut erityisesti Suomen mökkivaltaisimmassa kunnassa Kuopiossa. Kuopiossa kustannukset ovat nousseet viime vuodesta 4,9 prosenttia etenkin sähkönsiirtomaksujen nousun myötä. Hinnannousu on ollut reipasta myös Mikkelissä, Mäntyharjulla, Savonlinnassa ja Rovaniemellä.

Omakotiliiton mielestä, kunnilla olisikin nyt erinomainen tilaisuus lisätä vapaa-ajan asukkaiden määrää ja sitoutumista alueelle pitämällä kunnallismaksut kurissa. "Etätyöaika on saanut monet haaveilemaan jopa kokonaan mökille muuttamisesta", tiedotteessa arvioidaan.

Järjestön selvityksessä vertailtiin mökkeilyn kustannuksia 50 m²:n kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 m²:n tontilla. Kunnallisina kustannuksina vertailtiin kiinteistöveroa, sähköä ja jätemaksuja. Vesimaksuja ei otettu vertailussa huomioon. Lisäksi Omakotiliiton selvityksen mukaan lupia kesämökin käyttötarkoituksen muuttamiseksi on haettu toistaiseksi maltillisesti.

Lue aiheesta lisää: Mökkien tyyli vaihtelee rakennusajan ja omistajan mukaan – "ennen mökit tehtiin sen mukaan, miten paikallinen kirvesmies osasi"

Piha- ja mökkirakentamisen kauppa käy kuumana – puutavaraa riittää mutta hinnat nousevat

Lue lisää

Mökit käyvät nyt kaupaksi kuin kuumille kiville – kestopuun myynti voi rikkoa viime vuoden ennätyksen

Saimaan saaressa asuvat Mielikäiset muistavat hyvin, millaista elämä oli ilman sähköä – myrskyihin joutuu varautumaan yhä: "Kotivaraa pitää aina olla"

Kansalaisaloite sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi etenee eduskuntakäsittelyyn

Greenpeace vastustaa seurakunnan hakkuita Savonlinnassa