Talous

Maanomistaja havahtui kymmenien vuosien maksun jälkeen: Telemaston kiinteistövero voi syödä saadun vuokran jopa kokonaan – vanha sopimus syytä uusia ajan tasalle

Kiinteistöveron voi siirtää vuokrasopimuksessa teleyhtiön kontolle.
Kimmo Haimi
Paavo Kassari ja hänen veljensä tekivät Telian kanssa Lopella hiljattain uuden sopimuksen telemaston vuokrasta. Hän muistuttaa, että omistaja maksaa maston maapinta-alasta kiinteistöveroa vuosittain, mikä pitää ottaa huomioon vuokrassa. Viime vuosisadalla solmittujen sopimusten vuokrat olivat olemattomat verrattuna teleyhtiöiden mastoista saamaan hyötyyn.

Telemaston vuokrauksessa on syytä ottaa huomioon kiinteistönomistajan mastoalasta maksama kiinteistövero, joka voi olla jopa suurempi kuin teleyhtiön mastosta maksama vuokra.

”Kiinteistöveron vaikutus jää maanomistajalta helposti huomaamatta. Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat ovat niin pienet, että kiinteistöveron määrä voi jopa ylittää saadun vuokran”, omilla maillaan asiaan havahtunut Paavo Kassari Lopelta kertoo.

Kassarilla ja hänen veljellään on yhtymä, joka on maksanut alasta kiinteistöveroa vuosittain noin 70 euroa eli yhteensä runsaat 2 000 euroa sopimuksen 30 vuoden ajalta. Veljesten isä teki mastosta vuokrasopimuksen 30 vuotta sitten kertakorvauksella.

”Veron osuus on huomattava, ja verot pysyvät ajan tasalla, mutta inflaatio syö kertakorvauksen.”

”Kun erilaisia rakennuksia on monella maatilalla paljon, maston kiinteistövero jää helposti kokonaan huomaamatta. Mekin havahduimme asiaan vasta, kun tehtiin mastosta uusi sopimus”, Kassari kertoo.

MTK:n lakimies Leena Kristeri toteaa, että vuokrasopimukseen voi liittää kohdan, jossa teleyhtiö sitoutuu maksamaan mastoalan kiinteistöveron. Toisaalta veron voi ottaa huomioon muuten kokonaisvuokraa sovittaessa.

Mastojen vuokrien pienuus on viime vuosina ollut paljon esillä, kun vanhojen 1960- ja 1970-luvulla rakennettujen mastojen tai automaattikoppien vuokrasopimukset ovat umpeutumassa. Aikoinaan sopimuksia tehtiin olemattomaan, esimerkiksi 1 500 markan hintaan 50 vuodeksi.

Jos sopimuksiin ei puututa, ne saattavat jatkua ennallaan seuraavat kymmenet vuodet, jolloin teleyhtiöt saavat mastoalan käyttöönsä käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi.

”Tällainen sopimus on maanomistajalle kohtuuton, ja se on mahdollista riitauttaa käräjäoikeudessa”, Kristeri huomauttaa.

Vanhat sopimukset kannattaa Kristerin mukaan käydä läpi. Mikäli sopimusta ei ole tallessa, sen voi pyytää teleyhtiöltä.

”Jos sieltäkään ei sopimusta löydy eikä mastoa ole merkitty rasitteeksi kiinteistölle, on käytännössä tehtävä uusi vuokra­sopimus uusilla ehdoilla ja korvauksilla.”

Kaupungeissa mastojen käypä vuokra on kymmeniä tuhansia euroja parinkymmenen vuoden ajalta, ja vuokra on usein sidottu indeksiin. Pelkällä metsämaalla hinta jää jonkin verran alemmas.

Sopimuksia on metsämaalle tehty esimerkiksi 10 000 eurolla 30 vuoden ajaksi tai 20 000 eurolla 20 vuoden ajaksi.

Masto- ja tuulivoimaloiden alan kiinteistövero määräytyy verotusarvon, pinta-alan ja kunnan määrittämän kiinteistöveroprosentin mukaan. Verotusarvo on syrjäisimmillä seuduilla usein 75 senttiä neliöltä, veroasiantuntija Mikko Rongas verohallinnosta kertoo.

Kuntien määrittämä yleinen kiinteistöveroprosentti vaihtelee lain rajoissa, tänä vuonna vaihteluväli on 0,93–2,0 prosenttia. Usein kunnissa se on runsaan yhden prosentin paikkeilla.

Mastoalalta saadusta vuokra­tulosta maksetaan veroa maatalouden verotuksessa, koska kyseessä on maapohjasta eikä puustosta saatu tulo. Maatalouden verotus jakautuu ansio- ja pääomatuloon. Jos metsänomistajalla ei ole muuta maatalouden verotettavaa tuloa, veroprosentti riippuu ansiotulosta.

Maanomistaja voi vähentää vuosittain kiinteistöveron vuokratulosta verotuksessaan.

Lue lisää

Itä-Suomi jää väliin

Yle uutiset: Kajaani arvioi 3000 haja-alueen rakennusta uudelleen – kiinteistöverotuloihin odotetaan 50 000 euron nousua

Maanomistajille tarjotaan telemastojen alueista surkeita vuokria – asiantuntijan mukaan oikea vuokrataso on monikymmenkertainen

Asensitko rakennukseesi viemärin tai veditkö sähköjä? Ensimmäiset kiinteistöverotuspäätökset ovat nähtävissä tänään OmaVerossa