Talous

Teollisuuden uudet tilaukset pomppasivat huhtikuussa ylös lähes puolella: "Hyvin pyyhkii"

Metalliteollisuuden huimaa nousua selittävät telakoiden uudet tilaukset.
Tilaukset kasvoivat kaikilla teollisuudenaloilla, mutta erityisen paljon metalliteollisuudessa, jossa nousua oli 55,5 prosenttia. Kuva SSAB:n tehtaalta Raahesta. LEHTIKUVA / Markku Ruottinen

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat huhtikuussa peräti 44,3 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Tilaukset kasvoivat kaikilla teollisuudenaloilla, mutta erityisen paljon metalliteollisuudessa, jossa nousua oli 55,5 prosenttia. Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat vaihtelut kuukausien kesken ovat tyypillisiä, koska suuretkin tilaukset kohdistetaan yhdelle kuukaudelle.

Tammi–huhtikuun aikana tilaukset ovat kasvaneet noin viidenneksen edellisvuodesta.

Ekonomistit riemuitsivat tuoreeltaan huhtikuun suuresta kasvuprosentista.

"Huima lukema selittyy tietenkin osittain heikolla vertailutasolla. Mutta ei läheskään kokonaan, hyvin pyyhkii tilauksien osalta nyt", Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kirjoitti Twitterissä.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen huomautti, että metalliteollisuuden huimaa nousua selittävät telakoiden uudet tilaukset. Hän myös arvioi, että heikko vertailukohta ei riitä nousun selitykseksi.

Vuosi sitten huhtikuussa koronapandemian iskiessä teollisuuden tilaukset laskivat kymmenen prosenttia. Tämän jälkeen touko- ja heinäkuussa nähtiin lähes 30 prosentin pudotus edelliseen vuoteen verrattuna.

Huhtikuun teollisuustuotanto kasvoi noin kolme prosenttia viime vuoteen ja noin kaksi prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Sekä maaliskuuhun että vuodentakaiseen verrattuna eniten kasvoivat sähkö- ja elektroniikkateollisuuden sekä metalliteollisuuden tuotanto.

Lue lisää

POP Pankki ennustaa kuluttajahintojen nousupiikkiä

OECD: Suomen talous saavuttaa koronaa edeltäneen tason tämän vuoden lopulla

Suomen talous supistui hieman alkuvuonna, vienti väheni roimasti – Ekonomistit: "Tämä tuli kyllä puskista!", "Nyt tuli kylmä suihku"

EU:n elvytyspaketin vaihtoehdot ovat vähissä