Talous

Suomen ja Ahvenanmaan välille nousee uusi tulliraja – EU:n ulkopuolelta tulevat lehdet on tullattava heinäkuun alusta alkaen

Verkkokaupan arvonlisäveromuutos vaikuttaa myös Suomen ja EU:n veroalueen ulkopuolisen Ahvenanmaan välisiin lehtitoimituksiin.
Juho Leskinen
Tullausvelvollisuus johtuu Euroopan unionin verkkokaupan arvonlisäverouudistuksesta, ja se koskee sekä yritysten EU:n alueelle tuomia lehtiä, että yksityishenkilöiden tilaamia lehtiä.

Euroopan Unionin ulkopuolelta tulevat lehdet on heinäkuun alusta alkaen tullattava, muistuttaa Tulli.

Tullausvelvollisuus johtuu Euroopan unionin verkkokaupan arvonlisäverouudistuksesta, ja se koskee sekä yritysten EU:n alueelle tuomia lehtiä, että yksityishenkilöiden tilaamia lehtiä.

Hankalimmillaan tullauksen, ja arvonlisäveronmaksun sen yhteydessä voi joutua hoitamaan yksittäisen lehden tilaaja. Arvonlisäveron maksaa myös jo tilauslaskun yhteydessä, jos lehden myyjä sen mahdollistaa. Tullauksen voi myös hoitaa tilaajan sijasta asiamies, eli luontevimmillaan lehden kuljetusyhtiö.

Rahtina toimitettavissa suuremmissa lehtimäärissä, kuten päivälehtien kuljetuksessa Ahvenanmaalle, tullaus sujuu luonnollisimmin lehtitalojen toimesta.

"Asiakkaiden kannalta olisi sujuvinta, että tullaus hoidettaisiin yhdellä ilmoituksella lehtitalojen toimesta. Olisi toivottavaa, ettei tullattaisi yksittäisiä lehtiä", erityisasiantuntija Antti Hästbacka kertoo Tullin tiedotteessa.

Suomessa uudistus tuntuu erityisesti Ahvenanmaalla, joka ei kuulu unionin veroalueeseen. Jatkossa EU:n alueelta, kuten Manner-Suomesta saarelle tuotavista lehdistä on maksettava arvonlisävero, ja ne on tullattava.

Erityisesti Manner-Suomesta tuleville lehdille on kuitenkin valmisteltu erityisratkaisuja.

Ahvenanmaalaisen lehtitilaajan ei tarvitse tehdä tulli-ilmoitusta lehtikohtaisesti, jos lehti tulee muualta Suomesta ja sen lähettävällä yrityksellä on verorajanumero. Verorajanumerollinen yritys hoitaa tullausilmoituksen ja verontilityksen kevennetyllä mallilla.

Ainakin toistaiseksi tilaaja joutuu kuitenkin tullaamaan lehdet, joita lähettävällä yrityksellä ei ole veronumeroa. Tällaisten tilausten, samoin kuin muualta EU-alueelta Ahvenanmaalle saapuvien lehtien helpottamiseksi pyritään kuitenkin vielä löytämään ratkaisuja, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Lue lisää

Kaurajuomayhtiö Oatlyn arvo pörssissä on kivunnut jo 14 miljardiin euroon

Hyviä uutisia EU:n viljelijöille: elintarvikevientiä hiertänyt 17 vuoden valtiontukiriita Yhdysvaltojen kanssa saatiin päätökseen

"Minkinnahat myytiin yli 90-prosenttisesti, hintataso nousi merkittävästi" – Saga Fursin toimitusjohtaja: "Tämä on meille merkki palautuneesta luottamuksesta"

"Kevytmuokatut ja suorakylvetyt alat kärsivät sateista eniten" – Laihialla kylvökausi venähti kuukaudeksi