Talous

Tonttien ja omakotitalojen kauppa kiihtyy ja hinnat nousevat rivakasti

Tonttien myynti on tammi–huhtikuussa kasvanut 60 prosenttia viime vuoden alkuun verrattuna.
Kimmo Haimi
OP Kodin kiinteistönvälittäjä Yatta Malmstén haki keskiviikkona myytävänä-kyltin pois Raaseporin Mustiossa sijaitsevalta 1,5 hehtaarin pientalotontilta, kun tonttikaupat oli ehdollisesti saatu tehtyä. Ostajat tulivat Vaasasta.

Pientalotontteja on myyty tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana jopa 60 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, kiinteistönvälittäjät kertovat.

"Pientalojen rakentaminen kiinnostaa taas vahvasti erityisesti suurimpien kaupunkien viereisissä kunnissa", OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Tammi–huhtikuussa tonttikauppoja oli tehty runsaat 800, kun edellisvuonna määrä oli runsaat 500 tonttia.

OP Kodin välittämien tonttien keskihinta oli tämän vuoden tammi–huhtikuussa 74 000 euroa, kun vuonna 2019 samoina kuukausina hinta oli 64 000 euroa. Viime vuoteen verrattuna keskihinta oli pienessä laskussa.

Omakotitalojen ja vapaa-ajankiinteistöjen kauppa on reippaassa kasvussa. "Omakotitaloista kiinnostavat erityisesti uudehkot hyväkuntoiset talot kohtuullisen lähellä kasvukeskuksia", Palovaara kertoo.

OP Kodin omakotitalokauppojen keskihinta oli tämän vuoden alkukuukausina 177 000 euroa ja vuoden 2019 alkukuukausina 166 000 euroa.

Haja-asutusalueella ja syvällä maaseudulla omakotitalokauppa on hitaampaa eivätkä hinnat ole ainakaan nousussa. "Tässä näkyy se, että ihmiset muuttavat taajamiin ja kaupunkeihin."

Korona-aikana etätyön lisääntyminen kiihdytti mökkikauppaa ja monilla mökkipaikkakunnilla kauppa käy kovaa ja hinnat ovat nousseet.

Suomen suurimman asunnonvälittäjän Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä toteaa, että tonttien ja omakotitalojen kauppamäärä on kasvanut noin kolmanneksen takavuosiin nähden.

"Toukokuussa tahti oli hurjaa viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Tonttien kaupankäynti kasvoi yli 50 prosenttia. Kun määrä kasvoi viime vuonnakin yli kolmanneksen edellisestä, on kiinnostus tontteihin ja pientalon rakentamiseen suurta."

Koko asuntokauppa kasvoi toukokuussa peräti 70 prosenttia, mutta vertailukohta on huono, koska viime vuoden toukokuussa asuntojen kysyntä aleni koronan vuoksi.

Nyt tontteja tulee paljon myyntiin kaupungeissa, kun isoja tontteja pilkotaan. Sen lisäksi kasvukeskusten lähikuntien tontit ovat suosittuja.

"Kaukana keskuksista olevalla maaseudulla tonttikauppaa ei juuri käydä, sillä väki muuttaa keskustojen suuntaan", Kyhälä toteaa.

"Sen sijaan mökkitonttien sekä mökkien kauppa käy kuumana. Jotkut maaseutukunnat hyötyvät. Lisäksi joidenkin vapaa-ajankeskusten lähelle muutetaan pysyvästi, esimerkiksi Kalajoelle, Saimaan kuntiin tai Kuusamoon Rukan lähistölle."

Tonttien hinnoissa on valtavia eroja paikan mukaan. Uudellamaalla rannikolla tontti voi Kyhälän mukaan maksaa 2 000 euroa kerrosneliöltä, jolloin sadan neliön asunnon tontti maksaa kaksisataatuhatta euroa. Muualla maassa hinta voi olla esimerkiksi 100 euroa neliöltä. HInta riippuu aina paikan erityispiirteistä.

"Tonttimaa ja pientalorakentaminen on Suomessa edullista verrattuna kerrostalohuoneistojen hintaan", Kyhälä toteaa.

Jotkut puolueet haluaisivat valtion puuttuvan rakentamiseen edullisempien asuntojen saamiseksi. Kyhälän mukaan parasta olisi, että valtio pysyy asuntomarkkinoista mahdollisimman kaukana. "Ainoa keino saada asuntojen hintoihin maltillisuutta on lisätä tarjontaa ja tämä tapahtuu sääntelyä purkamalla, luovuutta sallimalla ja luopumisella liian yksityiskohtaisista kaava- ja rakennusmääräyksistä."

"Hyvin kehittyvällä kaupungilla on arvoalueita, joissa hinnat ovat korkeat. Väkisin tuettujen ja rajoituksilla määrättyjen asuntojen rakentamisessa näille alueille ei ole mitään järkeä. Uusi asunto josta markkinoilla arvostetulla alueella maksetaan kova hinta, vapauttaa jossain edullisemmalla alueella olevan asunnon."

Lue lisää

Mitä asuntokaupoilla saa miljoonalla? – Kolme huonetta tornitalosta tai kartanon ja veneen maaseudulta

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa joka ilmansuunnassa – eniten hinnat nousivat Espoossa, Itä-Suomessakin hintojen lasku on taittunut

Yle uutiset: Asikkala tarjoaa tontteja alehintaan sivukylissä

Tilastokeskus: Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat loppuvuodesta 5,5 prosenttia edellisvuodesta