Talous

Valtiovarainministeriö ennustaa talouskasvun kiihtyvän – myönteiset näkymät ovat vahvistuneet selvästi

Talouskasvu voi Suomessa olla ennustettua kovempaakin, sillä maailmalla talous kasvaa rivakasti elvytyksen tuella.
Ministeriö arvioi, että kysyntä elpyy, työllisyys kasvaa ja koronakuilu umpeutuu nopeasti. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Valtiovarainministeriö (VM) ennustaa, että talouskasvu kiihtyy tänä vuonna 2,6 prosenttiin ja ensi vuonna 2,8 prosenttiin. Vuonna 2023 kasvu hidastuu päivitetyn ennusteen mukaan 1,6 prosenttiin.

Toukokuussa VM arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia, ensi vuonna 2,5 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2023. Viilaukset ylöspäin koskevat siis ensi ja sitä seuraavaa vuotta.

"Tuoreimmat tiedot kertovat odotetusta käänteestä taloudessa. Kysyntä elpyy, työllisyys kasvaa ja koronakuilu umpeutuu nopeasti", arvioi ministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander tiedotteessa.

Hänen mukaansa käsillä oleva noususuhdanne on otollista aikaa tukea talouden rakennemuutosta ja vahvistaa julkista taloutta.

VM huomauttaa, että talouskasvu saattaa olla ennustettua voimakkaampaa. Maailmantalous kasvaa voimakkaasti valtioiden elvytyksen tukemana. Se voi kohentaa kotitalouksien ja yritysten luottamusta ja heijastua yksityisen kulutukseen ja investointeihin voimakkaammin kuin ennusteessa oletetaan.

Lisäksi maailmankaupan voimakkaampi kasvu tai Suomen aseman koheneminen vientimarkkinoilla voivat kasvattaa vientiä entisestään.

Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 5,5 prosenttia tänä vuonna, 4,5 prosenttia ensi vuonna ja 3,2 prosenttia vuonna 2023.

Maailmantalouden ennustettua nopeampi kasvu vaikuttaisi VM:n mukaan investointeihin positiivisesti. Kotimaiset investointisuunnitelmat saattavat osoittautua suuremmiksi kuin ennusteessa.

Finanssipoliittisen elvytyksen ajoituksen takia talouskasvu on nopeinta tänä vuonna Yhdysvalloissa ja ensi vuonna euroalueella. Myös Kiinan talous kasvaa nopeasti tänä vuonna.

VM muistuttaa kuitenkin, että talouden kehityksen suunta on alkuvuonna vaihdellut voimakkaasti koronatilanteen kehityksen mukaan, mutta myönteiset näkymät ovat vahvistuneet selvästi.

Lue lisää

Neljäs yritystukipaketti jäänee viimeiseksi, kun talous kasvaa nyt ripeästi

Valtiovarainministeriön virkamielle potkut – esti esimiehensä sisäänpääsyn työtilaan seisomalla oven edessä ja laiminlöi työtilansa siivoamisen

Kansantalouden tuotanto kasvoi yhdeksän prosenttia toukokuussa – "koronakuilu kohta kuitattu"

Suomen bruttokansantuote laski 2,9 prosenttia viime vuonna