Talous

Keskuskauppakamari: Matkustusrajoitukset jarruttavat Suomen viennin kasvua – yritysedustajat eivät pääse paikan päälle tekemään vientityötä

Suomessa on opittava elämään koronariskin kanssa, sanoo keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.
Keskuskauppakamarin mukaan koronarajoitukset vaikeuttavat myös yritysedustajien matkustamista vientimaihin. Lähtevien lentojen aula Helsinki-Vantaalla 6. heinäkuuta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen vienti on ollut vahvassa kasvussa viime kuukausina, ja suunta jatkui kesäkuussa. Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan alkuperätodistusten kysyntä kasvoi maalis-kesäkuussa 8 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon.

EU:n ulkopuolelle lähtevää vientiä varten yritykset hakivat kauppakamareista kesäkuussa yhteensä yli 6 200 alkuperätodistusta, mikä on jopa enemmän kuin viennin ennätysvuonna 2019.

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori sanoo odottaneensa jopa hieman vahvempaa viennin kasvua. Koronarajoitukset vaikeuttavat yhä yritysedustajien matkustamista vientimaihin.

"Vientiyritysten mukaan uusien kauppojen saaminen on yhä vaikeaa, jos yritysedustajat eivät pääse paikan päälle tekemään myyntityötä uusien kauppojen aikaansaamiseksi elvytyspakettien piristämiltä markkinoilta", Vuori sanoo tiedotteessa.

Myös Suomen omat tiukat maahantulorajoitukset ovat haaste viennille ja matkailulle. Vuori katsoo, että kun ikäihmiset ja riskiryhmät on saatu kattavasti rokotettua, on Suomen uskallettava ottaa askelia kohti uutta normaalia.

"Suomessa on opittava elämään koronariskin kanssa. Emme voi odottaa, että pandemia on kokonaan hävinnyt meiltä ja maailmalta, koska silloin yhteiskuntamme ja taloutemme kyky toipua koronasta kärsisi merkittävästi."

Lue lisää

Viron pääministeri Kaja Kallas: Suomen matkustusrajoitukset eivät ole vaikuttaneet Suomen ja Viron suhteisiin – työmatkalaisten liikenteen avaamista toivotaan

Viron pääministeri Kallas HS:ssä: Suomessa työskentelevien virolaisten päästävä tapaamaan perhettään

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

AFP: Yhden päivän koronatartuntojen määrä nousi uuteen ennätykseen