Talous

HKScanilla meni jo paremmin Suomessa ja Ruotsissa, Tanskan ja Baltian tulos pettymys

Huhti–kesäkuun liikevaihdon kasvusta pääosa johtui Ruotsin kruunun valuuttakurssivaikutuksesta.
Jarkko Sirkiä
"Huolimatta katsauskauden vertailukautta paremmasta liiketuloksesta meille jäi paljon parannettavaa", toimitusjohtaja Tero Hemmilä toteaa tuloskatsauksessaan.

Koronarajoitusten asteittainen purkaminen näkyy jo HKScanin huhti–kesäkuun luvuissa. Yhtiön food service -myynti kasvoi vuodentakaiseen verrattuna, vaikka jäikin vielä selvästi jälkeen kahden vuoden takaisista luvuista.

HKScanin liikevaihto oli huhti–kesäkuussa 449,3 miljoonaa euroa, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 440,9 miljoonaa. Liiketulos nousi 3,7 miljoonaan euroon, kun se vertailujaksolla oli 0,1 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liiketulos oli 0,7 miljoonaa euroa – vuotta aiemmin se oli 0,6 miljoonaa euroa.

"Huolimatta katsauskauden vertailukautta paremmasta liiketuloksesta meille jäi paljon parannettavaa", toimitusjohtaja Tero Hemmilä toteaa tuloskatsauksessaan.

Huhti–kesäkuun liikevaihdon kasvusta pääosa johtui Ruotsin kruunun valuuttakurssivaikutuksesta, hän kertoo.

Vertailukauden rahavirtaa heikensi Vantaan tontin hankinta, mutta oikaistunakin rahavirta parani hieman. Yhtiön tase vahvistui ja nettovelkaantumisaste laski 92,8 prosenttiin.

Toisella vuosineljänneksellä yhtiö menestyi omilla brändituotteillaan erityisesti lihavalmisteissa ja ateriakomponenteissa, Hemmilä kertoo. Tilanne on myös pienentänyt tarvetta suhdanneherkempään vientiin.

"Olen tyytyväinen siihen, että HKScanin suurimmilla markkinoilla Suomessa ja Ruotsissa kehitys oli hyvää. Tanskan ja Baltian tilanne ei ole tyydyttävä ja tulos oli selvä pettymys", Hemmilä summaa.

Tanskassa harmina oli lintuinfluenssatilanne ja siitä johtuvat EU:n ulkopuolisen viennin rajoitukset.

"Tanskassa on todettu edelleen lintuinfluenssaa, mutta on mahdollista, että vienti EU:n ulkopuolelle käynnistyy uudelleen syksyllä, mikäli uusia lintuinfluenssatapauksia ei ilmene", Hemmilä arvioi.

"Muilta osin strategiamme on edennyt Tanskassa suunnitellusti ja jatkamme keskittymistä markkina-asemamme vahvistamiseen Tanskassa ja Ruotsissa tuoreilla ja jalostetuilla siipikarjatuotteilla."

Baltiassa markkinahinta on heikentynyt tuontihintojen alenemisen seurauksena. "Markkina-asemamme pitäminen heikensi tulosta", Hemmilä kertoo. "Samaan aikaan erityisesti Virossa koko vähittäiskauppamarkkina laski tuoteryhmissä, joissa olemme mukana, vaikuttaen selvästi myyntiimme."

Virossa myös tuotantokustannukset ovat nousseet vaikean koronatilanteen takia.

Lue lisää

Kotimarkkinat yhä tärkeät lihataloille

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

HKScan osti Jokisen Eväät ja aloittaa yhteistyön Leipomo Rostenin kanssa

HKScan paransi, mutta liiketulos jäi vielä tappion puolelle