Talous

Pankkijätti Nordean liiketulos nousi yli 1,3 miljardiin euroon – markkinaosuudet kasvoivat kaikissa Pohjoismaissa

Liikevoiton kasvu johtui liiketoiminnan tuottojen huomattavasta paranemisesta, tiukasta kulujen hallinnasta ja luottotappioiden vähäisestä määrästä.
Nordean mukaan liikevoiton kasvu johtui liiketoiminnan tuottojen huomattavasta paranemisesta, tiukasta kulujen hallinnasta ja luottotappioiden vähäisestä määrästä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Nordean liikevoitto kasvoi huhti-kesäkuussa 1,34 miljardiin euroon vuoden takaisesta 306 miljoonasta eurosta. Konsernijohtaja Frank Vang-Jensenin mukaan Nordean markkinaosuudet paranivat kaikissa Pohjoismaissa.

Liikevoiton kasvu johtui liiketoiminnan tuottojen huomattavasta paranemisesta, tiukasta kulujen hallinnasta ja luottotappioiden vähäisestä määrästä.

"Asuntoluottojen volyymit kasvoivat kuusi prosenttia vuoden takaisesta, ja luotonanto pienille ja keskisuurille yrityksille lisääntyi kahdeksan prosenttia. Hoidossa oleva varallisuus kasvoi 24 prosenttia 387 miljardiin euroon", Vang-Jensen kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa liiketoiminnan huomattava vilkastuminen neljänneksen aikana kasvatti tuottoja ja tulosta, mutta lisäsi jonkin verran myös liiketoiminnan kuluja.

"Olemme viime kuukausien aikana nähneet, miten Pohjoismaat alkavat vähitellen avautua. Rajoituksia puretaan, rokotusohjelmat etenevät hyvin ja odotettavissa on paluu normaalimpaan tilanteeseen", Vang-Jensen arvioi.

Hän muistuttaa kuitenkin, että jatkossakin on otettava huomioon mahdolliset takaiskut, joita yllättävät virusmuunnokset voivat aiheuttaa.

Vang-Jensen kertoo, että Nordean luottosalkun laatu pysyi vahvana toisella neljänneksellä. Toteutuneita luottotappioita kertyi vähän, ja luottotappioiden nettomäärä oli 51 miljoonaa euroa positiivinen.

"Odotamme nettomääräisten luottotappioiden jäävän vuonna 2021 selvästi alle vuoden 2020 tason."

Luottotappiovarauspuskuri pidettiin kuitenkin lähes ennallaan, koska pandemian täysimääräiset vaikutukset Nordean asiakkaisiin ovat yhä epävarmat.

Lue lisää

Netflixin käyttäjämäärien kasvu ja liikevaihto huhti-kesäkuussa ennusteita parempaa

Sampo jatkoi Nordea-omistuksistaan luopumista – omistus laskenut jo alle 12 prosenttiin

Fortumilla vahva alkuvuosi, liikevoitto nousi 1,17 miljardiin – Uniper on vuodessa tuottanut 1,07 miljardin vertailukelpoisen liikevoiton Fortumille

Saarioinen sinnitteli sitkeästi läpi vaikean koronavuoden