Talous

Raision Pekka Kuusniemi: "Tutkimus ja tuotekehitys nousevat huomattavasti suurempaan rooliin"

Kustannukset uuden tehtaan käynnistämisestä, Verso Foodin kääntämisestä kannattavaksi ja uusien tuotteiden lanseeraamisesta painavat Raisio-konsernin kannattavuutta vielä vuonna 2022.
Kari Salonen
"Kaura ja eritoten gluteeniton kaura ajavat yhtiön kasvua", arvioi Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi,

Tulosjulkistaja Raisio tähtää uuteen kasvuun. Elintarvikekonserni päivitti strategiansa kaudelle 2022–2025 ja valitsi kolme painopistealuetta, joilla Raisio haluaa jatkossa kasvaa.

"Uuden kasvun kynnyksellä", otsikoi Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi webcast-esityksensä esitellessään konsernin tammi–kesäkuun tuloksen.

Raisio on investoinut kolmen viimeisen vuoden aikana noin 65 miljoonaa euroa kasvipohjaisten tuotteiden kehitykseen ja valmistukseen. Suurin yksittäinen investointi on 45 miljoonaa euroa maksanut, asetetussa aikataulussa ja budjetissa valmistunut Raisionkaaren uusi tehdas.

Kasvipohjaiset lisäarvotuotteet ovat Raision valintojen keskiössä.

Raision tehtaassa valmistettujen elintarvikkeiden raaka-aineena on kaura, ja lopputuotteet ovat kaikki gluteenittomia.

Elovena-brändin alla toimitetaan elokuun lopussa kauppoihin ruuanlaittotuotteita ja lusikoitavia jogurtteja. Myös tehtaasta valmistuvien, uusien Benecol-tuotteiden raaka-aineena on ensimmäistä kertaa kaura.

Huhtikuun alussa yritysostona hankittu Verso Food raportoitiin huhti–kesäkuun osavuosikatsauksessa nyt ensimmäisen kerran osana Raisiota. Beanit- ja Härkis-härkäpaputuotteista tunnettu Verso Food oli edelleen tappiolla. Paljonko? Sitä Raisio ei tuloksessaan erittele, kuten ei muitakaan yksittäisiä Terveelliset elintarvikkeet -liiketoimintayksikön toimintoja tai brändejä.

Norjalaiselta Kavlilta yritysostona hankitun Verso Foodin liikevaihto vuonna 2020 oli kahdeksan miljoonaa euroa ja liiketulos 4,5 miljoonaa euroa tappiollinen.

"Odotamme Verso Foodin liiketoiminnan olevan voitollista tilikauden 2024 aikana", talousjohtaja Mika Saarinen kertoi.

Raision liikevaihto ensimmäisellä vuosipuoliskolla kasvoi 116,6 miljoonaan euroon (1–6, 2020: 114,6 miljoonaa euroa), kasvua 1,7 prosenttia. Vertailukelpoinen liiketulos laski lähes 27 prosenttia viime vuoden vastaavasta ja oli 9,9 miljoona euroa eli 11,8 prosenttia liikevaihdosta.

"Kustannuspaineet vaikuttavat Raision kannattavuuteen vuosina 2021 ja 2022", Kuusniemi toisti yhtiön aiemman arvion.

Uudet tuotteet, investoinnit tehtaaseen ja Nokian Myllyyn, uuden strategian jalkauttaminen ja tuotteiden vieminen kansainvälisille markkinoille maksavat.

Uuden tehtaan käynnistysvaihe sekä Verso Foodin integrointi osaksi Raisiota maksavat lisäkustannuksina Raision arvion mukaan seitsemän miljoonaa euroa vuonna 2021 ja viisi miljoonaa euroa ensi vuonna.

"Tutkimus ja tuotekehitys nousevat huomattavasti suurempaan rooliin Raisiossa", Kuusniemi linjasi esityksessään.

Raisiolle raaka-aineista kaura on merkittävin, ja sen käyttö tulee entisestään kasvamaan. Raisiolla on noin 700 sopimusviljelijää. Viljaraaka-aineina elintarvikekonserni käyttää etupäässä kauraa ja vehnää.

Raision tulos otettiin markkinoilla vastaan odotetunlaisena. Raision vaihto-osakkeen pörssikurssi oli tulosjulkistuksen jälkeen vajaan prosentin laskussa. Kauppaa käytiin keskiviikkona iltapäivällä 3,85–3,90 euron hintaan osakkeelta.

Lue aiheesta lisää:

Raision vertailukelpoinen liiketulos laski toisella neljänneksellä – "Valittu painopiste kasvipohjaisiin lisäarvotuotteisiin pitää"

Raisio nimitti johtoryhmäänsä kaksi uutta liiketoimintajohtajaa

Timo Filpus
Lue lisää

Viljanostajat kannattavat kansallista kestävän viljantuotannon ohjelmaa

Raision vertailukelpoinen liiketulos laski toisella neljänneksellä – "Valittu painopiste kasvipohjaisiin lisäarvotuotteisiin pitää"

Raisio raportoi osavuosituloksensa keskiviikkona aamulla – ostettu Verso Food ensimmäisen kerran osana lukuja: ovatko Härkis ja Beanit yhä tappiolla?

OP Ryhmä lähes tuplasi alkuvuoden tuloksensa – keskittyminen ydintoimintaan kannatti