Talous

Alajärvelle rakennetaan yksi Euroopan suurimmista tuulipuistoista – rakennustyöt alkavat lokakuussa

Tuulipuisto koostuu yhteensä 36 tuulivoimalasta ja on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista.
Ilmatar Energy
Uusi tuulivoima ja sen lisärakentaminen on kestävä tapa vastata yhteiskunnan sähköistymisestä johtuvaan sähkönkysynnän kasvuun.

Suomalainen energiayhtiö Ilmatar Energy aloittaa uuden tuulipuiston rakentamisen Alajärven alueelle lokakuussa.

Tuulipuistoon tullaan rakentamaan yhteensä 36 tuulivoimalaa 216 MW:n nimellisteholla. Tuulipuisto sijoittuu yhden Suomen kantaverkon merkittävimmän solmupisteen, Alajärven sähköaseman, välittömään läheisyyteen. Alajärven tuulipuiston rakennustyöt käynnistyvät jo tämän vuoden lokakuussa. Alajärven tuulipuisto on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista.

Ilmattaren mukana hankkeessa on vähemmistöomistuksella kansainvälinen energiayhtiö Kansai Electric Power.

Tuulipuisto koostuu yhteensä 36 tuulivoimalasta ja on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista.

Ilmatar on julkistanut pelkästään viimeisen alle kahden vuoden aikana investointeja yli 500 MW:n uuden tuulivoimakapasiteetin rakentamiseen. Tuulivoiman lisärakentaminen on keskeisessä roolissa Suomen sähköntuotannon päästövähennyksissä sekä teollisuuden päästövähennystavoitteissa.

Suomalaisen energiayhtiön Ilmatar Energy:n Alajärven hankekokonaisuus koostuu Möksyn ja Louhukankaan tuulipuistoista, jotka sijoittuvat Alajärven kaupungin ja Kyyjärven kunnan rajalle.

”Olemme toteuttaneet alle kahden vuoden aikana sijoituspäätöksiä yhteensä yli 500 MW:n edestä uusille suomalaisille tuulivoimahankkeillemme. Alajärven kokoluokan tuulipuistolla on merkittävä vaikutus yhteiskunnan ja teollisuuden muuntumisessa kohti hiilineutraalia ja päästötöntä sähköntuotantoa. Tämän lisäksi tuulipuisto tuo merkittäviä verotuloja kaupungille, kertoo Ilmatar Energy:n toimitusjohtaja Juha Sarsama.

Valmistuessaan Alajärven vuosituotanto tulee vastaamaan noin 300 000 kerrostalokaksion vuosikulutusta ja lähes prosentin Suomen tämänhetkisestä sähköntuotannosta. Alajärven tuulipuistoon on tehty pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia suuryritysten kanssa. Tämä mahdollistaa tuulipuistojen rakentamisen markkinaehtoisesti ja Ilmatar onkin rakentanut rahoitusmallinsa avulla tuulipuistonsa ilman tukia jo vuosia.

Ilmatar pysyy Alajärven tuulipuiston omistajana koko elinkaaren ajan. Omistajuus hankkeen alkuselvityksistä lähtien on poikkeuksellista Suomessa.

Ilmatar on kehittänyt Alajärven tuulipuistohanketta pitkäjänteisesti jo vuodesta 2012 lähtien. Tämän lisäksi Ilmatar tulee myös omistamaan tuulipuiston ja vastaamaan sen operatiivisesta toiminnasta koko 35 vuoden elinkaaren ajan.

Tuulivoima-alalla toimijat ovat yleisesti myyneet hankkeen eteenpäin sekä hankekehityksen että operatiivisen toiminnan aikana. Sasaman mukaan pitkäjänteinen sitoutuminen hyödyttää kaikkia osapuolia.

Tuulivoimahankkeiden investointien lisäksi Ilmatar Energy keräsi toukokuun lopussa rahoituskierroksellaan yli 200 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen kasvurahoituksen.

Tulevaisuudessa tuulivoimaan perinteisesti keskittynyt yhtiö tulee investoimaan myös teollisen mittakaavan aurinkovoimaan ja akku- ja varastointiratkaisuihin.

Lue lisää

Miljoona aurinkopaneelia turvesuolle: Pallonevalle suunnitteilla suunnaton aurinkovoimala – hankkeen kustannusarvio yli 400 miljoonaa euroa

Tuulivoimaloiden maanvuokrasopimukset koskevat jo tuhansia metsänomistajia: "Viime aikoina on tehty hirvittävät määrät sopimuksia"

Maanomistaja voi saada vuokratuloja yhdestä tuulimyllystä jopa 30 000 euroa vuodessa – tuulivoimaloiden maanvuokrat ovat nousseet huimasti parissa vuodessa

Tuulivoimaloiden haitat tulisi tunnustaa