Talous

Suomen Pankki varoittaa Suomen kustannuskilpailukyvyn heikkenemisestä – "Paljon riippuu myös siitä, mitä työehdoista sovitaan lähikuukausina"

Pandemiaa edeltäneinä vuosina 2018 ja 2019 Suomen kustannuskilpailukyky pysyi suurin piirtein ennallaan.
Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan mukaan viennin ja työllisyyden näkymät heikkenevät, jos työn hinta nousee Suomessa suhteessa keskeisiin kauppakumppanimaihin. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomen Pankki varoittaa Suomen kustannuskilpailukyvyn heikkenemisestä koronakriisin jäädessä taakse.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Lauri Kajanojan mukaan työn hinta näyttää Suomessa nousevan vuosien 2019 ja 2021 välillä suhteessa euroalueen keskiarvoon.

Jos työn hinta nousee Suomessa suhteessa keskeisiin kauppakumppanimaihin ilman vastaavaa pitkäaikaisesti muita maita parempaa tuottavuuskehitystä, viennin ja työllisyyden näkymät heikkenevät, Kajanoja muistuttaa.

Pandemiaa edeltäneinä vuosina 2018 ja 2019 Suomen kustannuskilpailukyky pysyi suurin piirtein ennallaan, kun se sitä ennen vuosina 2016 ja 2017 oli kohentunut tuntuvasti.

"Tuottavuuskehitys ei koronakriisin aikana ole ollut Suomessa yhtä heikkoa kuin euroalueella keskimäärin, mutta ennusteiden mukaan tämä ero tasoittuu koronakriisin vähitellen väistyessä. Jos näin käy, Suomen kustannuskilpailukyky voi heikentyä. Paljon riippuu myös siitä, mitä työehdoista sovitaan lähikuukausina", Kajanoja kirjoittaa analyysissaan.

Lue lisää

Paperissa kytee iso palo

Talouden kasvupiikki on ohi ja hinnat nousevat, mutta pääekonomistit uskovat yhä kuluttajien näkymiin: "Huolet asuntovelalliselle alkavat tulla vasta, jos korkotaso lähtee nousemaan"

Suomen Pankki korottaa talousennustettaan roimasti – alkuvuoden kasvu on ollut ennakoimattoman kovaa

Palkansaajien tutkimuslaitos povaa ensi vuodelle 3,5 prosentin talouskasvua – ennuste piristyi keväästä