Talous

PTT arvioi syksyn palkkakierrosta: "Kertaluonteiset korotukset ovat ok, monivuotiset korkeat palkankorotukset huonompi juttu"

Palkkojen korotuspaineet ovat syksyllä korkealla. Työmarkkinoilla neljän prosentin keskimääräiset korotukset ovat selvästi enemmän kuin on viime vuosina totuttu.
Kari Salonen
PTT:n Markus Lahtisen mukaan syksyn palkkakierroksella olennaista on työmarkkinoiden luottamus – yritys- ja liittokohtaisesti.

Syksyn talousennusteensa julkistanut Pellervon taloustutkimus PTT arvioi Suomen kansantalouden kasvavan tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna neljä prosenttia.

Syksyllä neuvotellaan viennin avainaloilla teknologiateollisuudessa ja metsäteollisuudessa seuraavan kauden palkoista. PTT arvioi, että ensi vuonna palkat nousevat Suomessa selvästi enemmän kuin on viime vuosina totuttu, jopa neljä prosenttia.

"Matalien korotusten jälkeen työmarkkinoilla on korotuspaineita, ja kova kysyntä sekä työvoimapula mahdollistavat niiden toteutumisen. Toisaalta kun hinnatkin nousevat, ei reaaliansioiden kasvu ole lähivuosina poikkeuksellisen nopeaa", PTT arvioi talousennusteessaan.

"Kertaluonteisena korotukset ovat ok. Jos tulee monivuotisia, korkeita palkkaratkaisuja, tilanne on huonompi", PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen viittaa kansalliseen kilpailukykyyn.

Lahtisen mukaan olennaista on työmarkkinoiden luottamus – yritys- ja liittokohtaisesti.

"Momentum on nyt sekä julkisella että yksityisellä puolella. Jossain määrin olemme huolissamme", Lahtinen lisäsi PTT:n ennustetta seuranneessa webinaarissa.

Koronan jälkeinen työvoimapula vaivaa myös Suomen verrokkimaita, joten palkat nousevat aiempaa enemmän muuallakin. Kovemmat korotukset eivät siis kilpailukykyä vielä heilauta.

Ennätyksellistä ja positiivista on työmarkkinoilla ollut työvoiman määrän kasvu.

Kesällä työvoimaa oli jo 100 000 enemmän kuin ennen koronaa, ja osallistumisaste nousi yli 79 prosentin. Työikäisten osallistumisaste onkin korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Koronan jälkeinen näin nopea nousu on kansainvälisesti poikkeuksellista. Euroopassa osallistumisasteet ovat kyllä yleisesti palautuneet tai jopa nousseet hieman vuoden 2019 tasoa korkeammalle, mutta eivät näin paljon kuin Suomessa. Yhdysvalloissa osallistumisaste on edelleen selvästi koronan alkua alemmalla tasolla.

Talouden hyvä vire on aktivoinut ihmisiä työnhakuun työvoiman ulkopuolelta. Työvoiman määrään ovat vaikuttaneet kuitenkin myös samat väliaikaiset tekijät

kuin työllistenkin määrään, ja osa kesällä työvoimaan tulleista poistuu sieltä luultavasti syksyllä.

Työttömyysaste pysyy tänä vuonna 7,7 prosentissa, mutta laskee ensi vuonna 7,3 prosenttiin. Huolenaiheena on edelleen pitkäaikaistyöttömien suuri määrä, jossa ei vielä selkeää käännettä parempaan ole tapahtunut.

Lue aiheesta lisää: PTT löi pohjat pöytään: tänä vuonna talous kasvaa 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 4,0 prosenttia

PTT:n Markus Lahtinen: "Terveessä taloudessa on positiivinen reaalikorko"

Lue lisää

PTT:n Markus Lahtinen: "Terveessä taloudessa on positiivinen reaalikorko"

"Aikaisemminkin huolestuneet ovat entistä huolestuneempia" – MT-kyselyssä perussuomalaiset suhtautuvat valtion velkaantumiseen varauksellisimmin

Osuustoimintayritykset ottivat torjuntavoiton koronasta

Pk-yritysten näkymät ovat parantuneet – Ministeri Lintilä kannustaa tarttumaan talouden kasvuvaiheeseen, mutta Suomen Yrittäjät varoittelee virittämästä syksyn palkkakierrosta hyvien odotusten varaan